NAMSOS: Hovedtiltalte stiller seg delvis skyldig, mens de tre andre ikke gjør det, skriver namdalsavisa.no i dag.

Under statsadvokat Kaia Strandjords innledning, ble voldsvideoen vist i rettsalen.

Bare sekunder ut i videoen begynte fornærmede å få vanskeligheter med å puste, før han brøt helt sammen, og måtte bli geleidet ut av rettssalen ved hjelp av bistandsadvokaten.

Les også: Fire voldstiltalte i retten

Les også: Tiltalt for gjengvold i Namsos

Dette er saken:

Alle fire er tiltalt for overtredelse av straffelovens § 229 annet straffalternativ jf. § 232 «for ved bruk av særlig farlig redskap og under særdeles skjerpende omstendigheter å ha skadet en annen på legeme eller helbred eller hensatt noen i avmakt, bevisstløshet eller liknende tilstand eller medvirket til dette, og handlinga medførte sykdom eller arbeidsudyktighet som varte over to uker».

Sakens kjerne er som følger: Natt til 5. juli 2015 skal den ene tiltalte ha fulgt etter en ung syrisk mann og slått ham i bakhodet.

Den utenlandske mannen løp fra stedet, en annen av de tiltalte skal ha forsøkt å stanse ham, ved å sparke ham i beinet.

Deretter fulgte tre av de tiltalte etter fornærmede ifølge tiltalen.

En fjerde person skal ha blitt tilkalt som sjåfør, og kvartetten fulgte etter fornærmede i bil.

Kjørte mot kroppen

Ifølge tiltalen stoppet sjåføren fornærmede ved å kjøre bilen mot kroppen hans. Han ble skadet i hodet, høyre kne og på hånda.

Voldsutøvelsen ble filmet av en av de tiltalte. Alt samme natt ble filmen publisert på sosiale medier, og skapte voldsomme reaksjoner over hele landet.

Ifølge tiltalen tok hovedtiltalte halsgrep på fornærmede, samtidig gjorde han V-tegn og smilte til kamera. Deretter skal tiltalte ha presset fornærmede i bakken og slått hodet hans slik at det traff asfalten.

Voldsutøvelsen ble avsluttet da andre personer kom til stedet. De tiltalte forlot stedet i bil.

Fornærmede ble påført skader i hodet og på høyre kne, han fikk smerter i hodet, mage, rygg og høyre albue. Den unge syreren fikk en kraftig psykisk reaksjon som følge av overgrepet.

Rasisme?

Fra flere hold ble det hevdet at volden var rasistisk motivert, noe som ble bekreftet av den fornærmede mannen. I et intervju med NA hevdet han at de norske ungdommene julte ham opp fordi han var utlending.

Den hovedtiltalte mannens forsvarer, advokat Christian Wiig, har overfor NA avvist at volden var rasistisk motivert.

Statsadvokat Kaia Strandjord har imidlertid tidligere uttalt til NA at hvis det under hovedforhandlinga kommer fram at rasisme var en del av grunnlaget for voldsutøvelsen, så kan tiltalen forandres til å omhandle rasismebestemmelsen.

Det er satt av fire dager til rettssaken i Namdal tingrett.