Olavshaugen på Stiklestad prydes av et titalls popler, som anslås å ha stått på haugen i rundt 100 år. Men i morgen, onsdag, er det slutt.

Da starter arbeidet med å fjerne poplene. I en pressemelding skriver Stiklestad Nasjonale Kultursenter (SNK) at poplene fjernes av sikkerhetshensyn samt for å styrke formidlingen av Olavshaugens historie som symbol- og minnested.

- Store grener faller ned

- Vi er redde for at folk eller monumentet skal bli skadd. Det har begynt å falle ned en del store grener fra trærne, sier eiendomssjef ved Fortidsminneforeningen, Eli-Sofie Thorne,

Olavshaugen vil bli stengt mens arbeidet pågår. Trefellingen skal gjennomføres i samarbeid med driftspersonell fra SNK, innleid hjelp fra Allskog og entreprenør Stein Arild Risan AS. Det finansieres av Fortidsminneforeningen.

LES OGSÅ: Nå kan du bo som i middelalderen.

Mer til sin rett

Olavshaugen er et av de viktigste minnestedene i Norge. Fellingen av poplene vil styrke haugens fremtoning i kulturlandskapet, sier fagsjef for SNK, Heidi Anett Øvergård Beistad.

- Olavssstøtten overskygges i dag av trærne på haugen. De eldste avbildningene vi har viser at haugen var langt mer «naken» før, altså uten trær. Fellingen av poplene vil derfor gjøre at minnesmerket vil komme mer til sin rett, sier Beistad.

Statsviter mener Stiklestad er en myte som er skapt av kirken.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.