Voldsvideoene som deles på Facebook viser to ulike hendelser fra parkeringskjelleren til Kimen kulturhus i Stjørdal, og er filmet i januar.

Det var Stjørdalens-Blad som først omtalte saken.

- I den ene videoen er det snakk om konkrete slag med knyttet neve mot hodet til offeret. Han trygler samtidig om å ikke bli slått. To av de involverte voldsutøverne er med på begge hendelsene, men det er ulike offer. Dette er stygge voldshendelser, sier politioverbetjent Arne Henrik Ulvin ved Stjørdal lensmannskontor.

Les også: Person pågrepet etter at stygg voldsvideo ble spredd til media.

Unge voldsutøvere

De involverte ungdommene er gutter i slutten av ungdomsskolealder eller tidlig videregående. Alle er under 18 år. Lensmannen frykter det kommer flere lignende saker fremover.

- Vi overvåker det som skjer på sosiale medier, for vi kan ikke utelukke at dette er toppen av et isfjell, sier Ulvin.

Les også: fire tiltalt for gjengvold i Namsos

- Forferdelig

Politioverbetjent og leder i forebyggendegruppa i Trondheim, Jan Erik Haugdal, forteller at dette også skjer i Trondheim. Han får stadig tips fra uavhengige vitner og skoler, og er opprørt over trenden.

- Jeg synes det er forferdelig. Jeg vil ikke be ungdommer gripe inn i enhver situasjon, men mobilen bør heller være et verktøy for å gjøre andre handlinger, som å tilkalle politiet eller aktører som er i stand til å håndtere situasjonen, sier Haugdal.

Politiet følger med

Han synes det er sterkt beklagelig at ungdommer kjenner en vellyst gjennom å dele voldsvideoer. I likhet med lensmannskontoret i Stjørdal prøver de å følge med på det som skjer i den digitale verden, selv om det krever mye tid.

- Vi må nok innrømme at vi ikke bruker nok ressurser på å følge med på nettet. Jeg tror nok også at dette blir mer utbredt, fordi vi lever mer på sosiale medier. Mobilen er med overalt, sier Haugdal.

Les også: - Jeg ble uvel av å se videoen

Vanskelig for rektor

Politiet opplyser til adressa.no at ungdommene i Stjørdal kjente hverandre fra før og har gått på samme skole. Rektor Odd-Inge Strandheim ved Ole Vig videregående i Stjørdal har selv sett videoene som florerer på nettet.

- Jeg synes det var veldig trasig å se, og jeg har også snakket med det ene offeret. Denne saken er veldig spesiell, men det er ikke så mye vi får gjort på skolen. Nå har politiet tatt seg av saken og tar hånd om de skyldige, sier Strandheim.

Tidligere i høst måtte rektoren advare sine elever mot å sende anonyme meldinger til hverandre, fordi elever ble mobbet gjennom appen Jodel.

Foreldre må være på vakt

- Nok en gang må vi som foreldre være obs på hva våre ungdommer driver med. Dette er snakk om ungdommer helt ned i ungdomsskolealder og tidlig videregående.

Politiet har ikke fått inn anmeldelse etter hendelsen, men har selv opprettet sak. På grunn av deres unge alder er det tett oppfølging med barnevern og øvrige parter.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

- Vi er i stuss på hva motivet deres er, sier politioverbetjent Arne Henrik Ulvin ved Stjørdal lensmannskontor, om voldsepisodene. Foto: Jens Petter Søraa
Leder for forebyggendegruppa i Trondheim, Jan Erik Haugdal, synes voldsvideo-trenden er forferdelig. Foto: OLE MARTIN WOLD
Rektor Odd-Inge Strandheim forteller at skolen har sett flere eksempler på spredning av videoer. Foto: MARI VOLD