Kunkush forsvant på Lesbos - gjenforent med familien i Steinkjer:

- Han elsker å spise, men spiser litt mindre nå

- Det var helt utrolig å se han igjen, sier familien Al Alaf.

Endelig sammen igjen: Fra venstre: Rehab (18), Albab (10), Anasab (9), mor Sura, bror Hakam og Maab (12) sammen med Kunkush. Katten er litt forsiktig og småspist for tiden, og orienterer seg i sitt nye hjem.   Foto: Leif Arne Holme

Saken oppdateres.

- Vi trodde han var død, sier 18 år gamle Rehab Al Alaf til Adresseavisen.

Et døgn etter et tårevått gjensyn med familiens hvite kjæledegge, er 18-åringen overbevist om én ting:

- Ingenting er umulig! Jeg kunne ikke tro det. Vi er veldig glade, sier Rehab.

Lesbos - Berlin - Steinkjer

Hvor er familien til flyktningkatten, spurte TV2 14. januar. Lørdag kunne Trønder-Avisa fortelle den utrolige historien om familien Al Alaf som mistet kjæledyret under flukten fra IS-kontrollerte Mosul i Irak. Mor Sura Al Alaf og barna Rehab, Hakam (17), Maab (12), Albab (10), Anasab (9) tok med katten på en tøff flukt fra hjembyen. Suva Al Alaf og barna mistet ektemannen og faren i 2009. Da IS ville gifte seg med moren og eldstedatteren, Rehab, flyktet de over fjellet til Tyrkia.

- De kom til oss og sa at vi måtte ha en mann i huset, at vi burde gifte oss. Derfor dro vi, sier eldstedatteren Rehab.

I tre døgn gikk moren og de fire barna over fjellet til Tyrkia, bærende på Kunkush. Derfra tok de den samme ruten som tusenvis av andre flyktninger: I en gummibåt over til den greske øya Lesbos. I båten ble familiens bagasje hevet over bord, men kurven med Kunkush greide de å få med seg over. Fremme i Lesbos ble derimot Kunkush skremt og stakk av fra familien. Familien måtte fortsette flukten nordover uten ham, før de endte opp i Steinkjer i desember. I mellomtiden ble Kunkush funnet og ivaretatt av dyrevenner på Lesbos.

Reddet av dyrevenner

Naboene, Steinkjer-rådmann Torunn Austheim og ektemannen Steinar Krokstad, har hatt mye kontakt med familien og fulgt kattehistorien tett.

- Rehab kom ned til oss en dag og var litt oppskjørtet og hadde tårer i øynene. Hun viste oss et bilde av katten på en plakat med arabisk skrift. Onkelen hennes hadde sett bildet på Facebook, forteller Krokstad til Adresseavisen.

Dyrevennene som hadde tatt vare på Kunkush, opprettet Facebook-siden «Reunite Dias». De fikk vaksinert katten, samlet inn over 700 dollar og fraktet hannkatten til Berlin, ut ifra tanken om at eierne trolig hadde dratt videre dit. Krokstad bistod familien med å få kontakt med personene bak Facebook-siden. Like etter skypet de med Michelle i USA, som organiserte det hele, og vips ble det lagt en plan for familiegjenforeningen.

- Michelle var jo helt fra seg av glede. Vi kaller katten bare «The two million dollar cat». Da flirer vi alle sammen. Det er ingen grenser for hvor mye ressurser som er lagt ned i denne katten, ler Krokstad.

The Guardian og ABC News

Historien om familien som fant igjen katten har gått verden landet rundt, og blitt omtalt i både britiske The Guardian og ABC News.  

- Jeg trodde aldri dette skulle bli så stort. Det har ringt mange journalister fra ulike medier. Vi er blitt «berømte», det er litt komisk, ler Rehab.

Etter gjenforeningen har Kunkush orientert seg i familiens nye bolig i Steinkjer. Han er sitt gode gamle selv, bare litt forsiktigere – og noe mer småspist enn før separasjonen.

- Han elsker å spise, men spiser litt mindre nå. Han er leken og veldig snill, sier Rehab om katten.

Mistet huset

For tre måneder siden kom familien til Steinkjer, etter en måneds lang flukt via Hellas, Tyskland og Sverige.

- Det er bedre her enn i mitt land. Jeg trodde aldri vi ville forlate Irak. Alt var bra helt til IS tok over. Etter at vi dro, har de tatt huset vårt, sier Rehab.

Hun er takknemlig for omtanken de har møtt i Steinkjer, og ikke minst for hjelpen de har fått til å bli gjenforent med Kunkush.

- Folk er veldig snille her, og mange har hjulpet oss. Vi har noen utrolig snille naboer, sier hun.

På forsiden nå