Øvelsen Cold Response nærmer seg med stormskritt. I perioden mellom fredag og mandag vil 16 000 soldater fra 15 land, samt fly, helikoptre, kjøretøy og marinefartøyer ankomme og forflytte seg i Nord-Trøndelag.

- Generelt vil det bli mye militært langs veien. Steinkjer blir et slags knutepunkt og vil kanskje merke det mest, men det vil også bli mye aktivitet i Namsos, Stjørdal og Levanger, sier kaptein Rune Haarstad ved Trøndelag Heimevernsdistrikt.

Over 20 skip vil ankomme Trondheim i løpet av denne uken, i forbindelse med Cold Response 2016. Tre av dem holder åpent skip i helgen.

Ekstra belastet

Haarstad anslår at det er snakk om et tusentall kjøretøy som skal forflytte seg i løpet av helgen. Her er fire strekninger som vil bli ekstra belastet i helgen:

Strekningen Fiborgtangen – nord for Steinkjer (gjennom Steinkjer sentrum).

Strekningen Hammernesodden – Snåsa/Grong (riksvei 17 og 760).

Steinkjer sentrum. Et togsett med tunge kjøretøy, som losses i sentrum av Steinkjer og kjøres på vei, opp til øvingsområdet nord for Steinkjer.

E6 fra Stjørdal til nord for Steinkjer.

Haarstad legger til at de har planlagt øvelsen lenge, og at de prøver å forflytte seg på tidspunkt hvor det vanligvis er lite trafikk. Det vil være trafikkdirigering fra Heimevernet med soldater fra det lokale militærpolitiet, som vil ha kontroller og sørge for sikkerheten. Det er også opprettet en klagetelefon, om lokalbefolkningen har noe på hjertet, sier Haarstad.

Se Natos bilder fra Cold Response i 2014.

«Krigføring»

Fra mandagen av vil nærværet av militæret på veien være mindre. Da vil de operere mer ved øvingsområdene og ute i skogen. Men lokalt vil folk merke øvelsen mer.

- Veldig lokalt, i Grong, Snåsa og nord for Steinkjer, vil folk få soldatene tettere på seg. Det er kjerneområdet for selve «krigføringen», sier Haarstad.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.