Dette til tross for at Fylkesmannen i Nord-Trøndelag nå har stadfestet Stjørdal kommunes vedtak om å pålegge eierne av Fosslibekken barnehage å rette opp bygget.

Fylkesmannen mener også at kommunen kan ilegge tvangsmulkt hvis taket ikke blir bygd om.

Dette skriver Stjørdalens Blad, som har fulgt denne byggeskandalen gjennom sju lange år.

- Stor belastning

- Vi tenker vel at det går mot en avslutning, så det går nok ikke sju nye år med strid i denne saken, men det er ennå høyst usikkert hva løsningen blir, sier advokat Line Gulbrandsen, som representerer naboene til barnehagen.

- Denne saken har vært og er en veldig stor belastning for naboene. De føler at de har mye støtte og sympati, og at alle sier de har rett, men så skjer det ingenting, sier advokaten til Adresseavisen.

Gaute Ringvold, som står bak selskapet som eier barnehagen, kan ikke si noe om mulighetene for en løsning.

- Vi må avvente svarene på de to klagene som ligger hos Fylkesmannen før vi kan si noe mer. Disse klagene henger sammen, og dette er en veldig komplisert sak. Fylkesmannen har brukt åtte måneder på behandlingen, så det er vanskelig å si noe om når det kan komme en løsning, sier Ringvold til Adresseavisen.

For høyt

Bygget er oppført i strid med gjeldende reguleringsplan.

Det skal være et sted mellom 2 og 4 meter for høyt, og saken har vært et stridstema helt siden naboene første gang tok kontakt med kommunen i februar 2009.

Saken har vært åtte ganger til behandling i Stjørdal kommunes plankomite.

Fylkesmannen har fem ganger behandlet saker knyttet til barnehagekrangelen.

Kan bli verre

Fylkesmannens siste vedtak gjelder en klage på Stjørdal kommunes vedtak om at barnehagebygget blir bygd om, slik at det blir i tråd med reguleringsplanen for området.

I samme vedtak varslet kommunen mulig bruk av tvangsmulkt, om bygget ikke blir bygd om.

Fylkesmannen mener det er nødvendig og rimelig å gi pålegg om retting, samt tvangsmulkt om dette ikke følges opp.

Dermed stadfester Fylkesmannen kommunens pålegg om retting av barnehagebygget, og frist for retting er satt til 15. oktober 2016.

Kommunens tvangsmulkt er ifølge Stjørdalens Blad satt til et engangsbeløp på 100.000 kroner, og 10.000 kroner for hver måned som går ut over fristen.

Enda en klage

Den langvarige striden er ikke over med dette vedtaket.

Fylkesmannen har nemlig fått enda en klage, som fortsatt er under behandling.

Etter at Stjørdal kommune kom med krav om retting av bygget, har de også behandlet en byggesøknad som angår barnehagen.

Søknaden går ut på å endre til saltak, noe som faktisk vil gjøre bygget enda høyere enn i dag.

Denne søknaden har kommunen godkjent, og det er dette naboene har påklaget til Fylkesmannen.

Spent på utfallet

- Klagen går på at kommunen har godkjent et bygg som er høyere enn det som står der i dag. Vi mener denne godkjennelsen må oppheves, og skjer det må de komme med en ny søknad. Hvis godkjennelsen ikke oppheves, får vi den morsomme situasjonen at vi får et bygg som skal endres og som kommunen må sørge for at blir høyere enn i dag, sier naboenes advokat Line Gulbrandsen.

Hun er veldig spent på utfallet.

- Det foreligger tegninger, som tiltakshavers arkitekt har utformet, som naboene kan akseptere. Det er en mye bedre løsning for naboene og en billigere løsning for tiltakshaver, så vi har sett for oss at løsningen ligger der, mener Gulbrandsen.

Gaute Ringvold, som står bak barnehagen, sier at det de nå har fått svar på er at Fylkesmannen opprettholder at de må bygge om barnehagen.

- Vår utfordring er at vi ikke har fått tillatelse til å bygge om, og da er det umulig å få til en ombygging innen fristen, sier Ringvold.

Gesimshøyden

Grunnen til at søknaden om saltak ble godkjent av kommunen, skal ifølge Stjørdalens Blad være at reguleringsplanen ikke sier noe om høyde på bygget, bare gesimshøyden, som er høyden på et bygg der selve taket begynner.

Dette betyr at barnehageeierne kan bygge et enda høyere mønetak på barnehagen, bare gesimshøyden er i tråd med reguleringsplanen.

Det står store penger på spill i denne saken. Eierne av barnehagen har varslet søksmål i 40-millionersklassen mot kommunen dersom de må rive deler av bygget eller stoppe driften.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.