Det har kommet en del klager i forkant av Cold Response. Det skriver Trønder-Avisa.

- Før øvelsene startet var det mye klager rettet mot blant annet helikopterstøy. Nå når Cold Response har startet får vi også melding om skader, sier miljøvernoffiser Marianne Rygh Bø til Adresseavisen.

Skade på eiendom

Hun sier at det blant annet dreier seg om skade på eiendom.

- Det har vært en del skademeldinger rettet mot kjøring på dyrket mark. Her ser vi først skadeomfanget når snøen smelter, forteller Rygh Bø.

Det er stor forskjell på antall klagemeldinger ut ifra hvor i landet øvelsene finner sted.

- Her i Nord-Trøndelag er man ikke så vant til slike store øvelser og det kan være grunnen til at klagene kom raskt. Jeg er overrasket over at det kom inn så mange klager såpass fort, sier hun.

Ulykker i helga

I helga var det to ulykker under forberedelsene til Nato-øvelsen Cold Response. Et militært kjøretøy, et vogntog og tre personbiler var involvert i den første ulykken som skjedde på E6. Ingen personer ble alvorlig skadd.

- Det har først og fremst vært materielle skader i forbindelse med transport av styrker, sier talsmann Aleksander Jankov i Hæren.

Opptatt av sikkerhet

Forsvaret har en egen sikkerhetsorganisasjon som opererer ved siden av øvelsen. De har blant annet et eget apparat som reiser rundt i området for å sjekke is- og snøforhold.

- De legger begrensninger for øvingsområdet slik at styrkene ikke kommer ut for risikofylte situasjoner som skredfare og ferdsel på islagte vann. Alle enheter har skredeksperter med seg ut, sier Jankov.

Han forteller at de har bra kommunikasjon med nødetatene som står utenfor øvelsen.

- Det har skjedd ulykker før, både for sivile og personell. Vi har sett før at god dialog er essensielt i forbindelse med ulykker, sier Jankov.

I 2014 ble en mann kritisk skadd i en kjedekollisjon med militære kjøretøy da de kjørte i kolonne bak en brøytebil. Han ble sittende fastklemt i over to timer. I 2006 omkom to soldater etter at en stridsvogn gikk gjennom isen i et myrvann ved Bjerkvik.

God dialog med nødetatene

I år vil også dykkere fra Sjøforsvaret, Hæren og militært brannmannskap kunne bistå dersom det oppstår behov for det.

- Er det snakk om større hendelser, for eksempel større branner, vil vi støtte oss på sivilberedskaper. Vi har god kommunikasjon og et bra samarbeid med sivilnødetatene. Vi har sett før at god dialog er essensielt i forbindelse med ulykker, sier Jankov.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.