- Skal være avskrekkende

Lørdag besøkte statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide den store militærøvelsen «Cold Response».

Lørdag besøkte statsminister Erna Solberg Værnes Garnison. Den amerikanske generalen Robert Castellvi, som er leder for forhåndslagrene, viste henne også rundt på flyplassen hvor helikoptrene står under øvelsen.  Foto: FINN WALTHER

Saken oppdateres.

- Målet er at vi ikke skal ha krigsoperasjoner i vårt land, og øvelsen har en avskrekkingseffekt. Det er troverdig at vi vil få hjelp, sier Solberg.

Hun mener den store militærøvelsen er viktig for å vise styrke overfor Russland.

- Det er viktig med samtrening med andre lands styrker, og det er viktig å øve under vinterforhold. Det er en viktig øvelse for våre stryker, og viser at Nato og vårt forsvar er stridsdyktige og det kan sammen bidra til avskrekking, sier Solberg.

Bra tilbakemeldinger

Sammen med forsvarsministeren besøkte hun Værnes Garnison lørdag, hvor det er stor aktivitet i forbindelse med øvelsen som har rundt 15 000 deltakere fra 14 land.

- Det er viktig å se at øvelsen fungerer og jeg har fått stort sett bra tilbakemeldinger, sier Solberg.

Under det vel to timer lange besøket møtte hun og forsvarsministeren blant annet heimvernet, militærpoliti, sanitetsstyrker og amerikanske styrker.

Lærer å gå på ski

En av dem Solberg snakket med var Camilla Remøy Gudmundson i vertslandstøttebataljonen. De støtter US Marines med drivstoff, forsyninger, vann og kjøreoppdrag, hvor de transporterer alt materialet dit det skal. Gudmundson er med på «Cold Response» for tredje gang. Hun har vært inne til førstegangstjeneste, og nå er hun på repetisjonsøvelse annethvert år i en måneds tid.

- Det er utrolig gøy, og en viktig del av Nato-avtalen. Det er viktig å øve for å kunne løse oppgaver sammen. Vi hjelper dem med å trene på å kjøre på vinterføre, og å gå på ski, sier Gudmundson, som til vanlig jobber Veidekke.

Følget med Solberg og Søreide var også innom den amerikanske strykene i garnisonen. Der møtte de den amerikanske generalen Robert Castellvi.

- Det er viktig for oss å være i Norge og trene. Her er vi ute blant folk og det gir trening i den virkelige verden, sier Castellvi.

- Bra med forhåndslagre

Han er leder for forhåndslagrene av amerikansk materiell som er lagret i haller i fjellet i Trøndelag.

- Det er veldig bra at vi har forhåndslagrene. Vi har jobbet mye for at de skal opprettholdes. Det gjør det enklere å få inn mannskap og utstyr, slik at norske styrker og amerikanerne kan trene sammen, og det gir et bedre forsvar, sier Solberg, som avviser at de kan være med på å øke spenningen i forhold til Russland.

- Nei, vi har hatt lagrene i mange tiår, sier Solberg.

Under årets «Cold Response»-øvelse er de amerikanske styrkene tettere integrert med de norske styrkene på taktisk nivå.

«Cold Response» pågår i Trøndelag frem til 22. mars, men hovedfasen er fra 2. til 9. mars.

Camilla Remøy Gudmundson i vertslandsstøttebataljonen er på «Cold Response»-øvelse for tredje gang. Vertslandsstøttebataljonen støtter US Marines med drivstoff, forsyninger, vann og kjøreoppdrag. 
        
            (Foto: FINN WALTHER)

Camilla Remøy Gudmundson i vertslandsstøttebataljonen er på «Cold Response»-øvelse for tredje gang. Vertslandsstøttebataljonen støtter US Marines med drivstoff, forsyninger, vann og kjøreoppdrag.  Foto: FINN WALTHER

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå