Dette er appen som lar deg ha kjøleskapet i lomma

Elever på Thora Storm har funnet opp en app som skriver handleliste på det du mangler på kjøkkenet. Når du betaler i kassa, dukker varene automatisk opp i appen.

Sigrid Håndlykken og Marius Eggan i Ungdomsbedriften KjøleskApp ville gjøre noe med matsvinnet i norske husholdninger. Torsdag vant de flere priser for ideen om folke-appen, som gir deg kontroll over kjøleskapet og foreslår hva du kan lage basert på hvilke matvarer du har tilgjengelig.  Foto: Levin Nestvold jr.

Saken oppdateres.

KjøleskApp vet til enhver tid hva du har i kjøleskapet og foreslår til og med hva du kan ha til middag.

- Vi ønsker å gjøre hverdagen enklere for folk flest, sier daglig leder Erlend Ydse, som har lagt ut en demo på bedriftens hjemmeside kjoleskapp.no.

Les mer: Ungdom fosser frem

Sparer penger på mindre matsvinn

Ungdomsbedriften fra Thora Storm videregående kan ha lagt gullegget allerede før de er ferdig med videregående skole. Torsdag vant ungdomsbedriften flere priser på fylkesmessa for Trøndelag i Levanger for ideen om folke-appen, som gir deg kontroll over kjøleskapet og foreslår hva du kan lage basert på hvilke matvarer du har tilgjengelig.

- KjøleskApp UB ønsker å redusere dagens matsvinn ved å hjelpe norske husstander med å forenkle dagligvarehandelen. Appen vi gi forbrukeren en oversikt over husets matvarer og planlegge måltider ut ifra dette, sier Sigrid Håndlykken, HR-sjef i Ungdomsbedriften KjøleskApp.

Løsningen på dette er altså en applikasjon som gir forslag om måltider basert på hvilke matvarer som befinner seg i hjemmet. Økonomiansvarlig Marius Eggan sier de allerede er i ferd med å videreutvikle appen.

- Vi jobber med å gjøre det enklere å bruke appen ved å ha automatikk i alle ledd. Her ser vi for oss et samarbeid med produsenter av kjøleskap med sensorer hvor det blir registrert hver gang mat legges inn eller tas ut av kjøleskapet. Da vil for eksempel mat som blir kastet automatisk bli slettet fra appen.

Les mer: Satser ungt på gamle oppskrifter

Kartla folks vaner

Ungdomsbedriften gjorde grundige undersøkelser før de satte i gang med å utvikle appen. De har blant annet kartlagt matsvinnet.

- Matsvinn er et stort samfunnsproblem. I Norge kastes rundt 25 prosent av all mat som kjøpes, hvert eneste år. Det vil si hele 231 000 tonn mat, noe som tilsvarer 43 kilo per person. Hver fjerde dagligvarepose som kjøpes, kommer ikke engang på bordet. Lite oversikt over kjøleskapet, lite kunnskap om hva maten kan brukes til og tidsklemma nevnes ofte som årsaker til dette, sier markedsføringsansvarlig Hanna Skirstad Grini.

- Nå slipper du å gå i butikken å kjøpe dobbelt opp, du slipper å kaste mat og du sparer ikke minst penger, legger hun til.

Les mer: Gründere pitchet som rockestjerner

Messe-rekord

Konkurransen om å være de mest innovative og nyskapende ungdomsbedriftene i Trøndelag har aldri vært hardere. Hele 105 bedrifter deltar mot 82 i fjor Rundt 600 ungdommer viste hva de dugde til i gangene på kjøpesenteret i Levanger.

Daglig leder i Ungt Entreprenørskap Trøndelag, Frank Norbeck, er imponert over kreativiteten.

- Det er helt fantastisk. Det som skjer i næringslivet og Norge akkurat nå er at vi står foran en stor omstilling. Omstilling og gründerskap må du starte med i skolen og vi er fullstendig avhengig av å gå inn tidlig å lære ungdommen innovasjon, kreativitet og det å tørre. Kvaliteten på årets messe er enormt høy, med bedrifter fra Ytre Namdal i nord til Røros i sør. Spekteret er enormt stort, fra naturbruk og gastronomi til nye apper og moderne teknologi. Her finner du produkter som aldri har sett dagens lys før i dag, sier Norbeck.

Les også: Skal investere ti millioner årlig i gründerbedrifter

Offensive ungdommer

Konsernbanksjef Eli Arnstad i Sparebank 1 SMN sier de er stolt samarbeidspartner til Ungt Entreprenørskap.

- Her ser vi fremtidens gründere som skal sørge for verdiskapingen når vi blir pensjonister. Det ser jeg lyst på. Det er skapt en kultur der man trener på entreprenørskap, verdiskaping og forretningsutvikling. Det er svært viktig at dette har kommet inn i skolene, sier hun.

Fagsjef Hilde E. Johansen i Finans Norge mener også at årets fylkesmesse gir grunn til optimisme.

- Dette er flinke og entusiastiske ungdommer som jobber godt. Jeg har faktisk sett noen helt nye ideer på denne messa som er veldig gode og som kan bli til noe.

Administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge, Anne Kathrine Slungård, ble også imponert da hun besøkte fylkesmessa på Magneten kjøpesenter i Levanger.

- Dette er offensive ungdommer. Det er veldig spredning i ungdomsbedriftene og det er gledelig at så mange studieretninger er representert. Her er alt fra linjer for sportsfiske og idrett til tradisjonell industriproduksjon og gastronomi. Du har hele spekteret og det er viktig for oss, sier Slungård.

Sigrid Håndlykken viser frem applikasjonen som gjør at du kan ha kjøleskapet med deg i lomma på butikken. 
    
      (Foto: Levin Nestvold jr.)

Sigrid Håndlykken viser frem applikasjonen som gjør at du kan ha kjøleskapet med deg i lomma på butikken.  Foto: Levin Nestvold jr.

Appen er like enkelt som den er genial. Elever på Thora Storm har funnet opp en app som skriver handleliste på det du mangler på kjøkkenet. Når du betaler i kassa, dukker varene automatisk opp. 
    
      (Foto: Levin Nestvold jr.)

Appen er like enkelt som den er genial. Elever på Thora Storm har funnet opp en app som skriver handleliste på det du mangler på kjøkkenet. Når du betaler i kassa, dukker varene automatisk opp.  Foto: Levin Nestvold jr.

På forsiden nå