Livsfarlig smuglerbil stanset

Vegvesenet er sjokkerte over tilstanden til en kassebil som ble stanset mandag. Bilen, med falske skilt, var helt uten fjæring.

Denne Mercedes-Benz varebilen ble avskiltet av Statens vegvesen.  Foto: Leif Arne Holme

Saken oppdateres.

Tollvesenets folk ante uråd da de vinket til side en hvit Mercedes-Benz kassebil ved 11-tiden mandag.

- Våre folk sto rett ved svenskegrensen, på veien mellom Verdal og Sandvika, forteller seksjonssjef i Tollvesenet, Bjørn Sørli.

- Kassebilen var tom, bortsett fra et sett danske registreringsskilt. På bilen var det montert norske skilt, som helt opplagt var hjemmelaget, sier Sørli til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Smuglerbiler stjålet

Tollvesenet mistenker nå at bilføreren, en polakk i midten av 20-årsalderen, har fraktet et større parti alkohol inn i Norge. De mistenker at han var på vei ut av landet etter denne leveransen.

Da tollerne så nærmere på Mercedesen, valgte de øyeblikkelig å kontakte fagpersonell fra Statens vegvesen.

- Bilen var direkte livsfarlig, den var helt uten fjæring, sier Steinar Vist, inspektør hos utekontrollen hos Statens vegvesen. I tillegg til at det var trikset med fjæringen på bilen, var dekkene pumpet maksimalt fulle med luft.

LES OGSÅ: 100 smuglerbiler skrotes

Med avstivet fjæring og harde dekk, vises det ikke utenpå bilen om man laster den full av smuglergods langt over tillatt vekt på bilen.

- Det blir som å kjøre en traktor, bilen kan sprette i nær sagt hvilken som helst retning. Nå på våren kan veiene være humpete og en bil kjører mye fortere enn en traktor. Dette er enkelt sagt livsfarlig, understreker Steinar Vist.

LES OGSÅ: Dødsfeller

Vist er også redd for at en smugler kan finne på å kjøre langt over tillatt hastighet. Kombinert med manglende fjæring kan utfallet bli svært alvorlig.

I april 2013 ble en mann drept i en kollisjon da bilen han satt i ble truffet av en smuglerbil på E18 ved Liertoppen.

- Dessverre har vi sett dette tidligere, også da med biler som har vært innblandet i smugling, forteller Vist. Da har det vært montert et luftputesystem i forbindelse med fjæringen, slik at bilføreren selv kan regulere hvor mye fjæring bilen skal ha.

Det er kjent fra tidligere at utenlandske smuglere setter falske norske skilt på bilene.

- Vi vet at smuglere ser på finn.no etter biler som ligner på smuglerbilene. Så tar de registreringsnummeret de finner i annonsen og lager sine egne skilt, forteller Bjørn Sørli hos Tollvesenet.

 
    
      (Foto: Statens vegvesen)

  Foto: Statens vegvesen

Deler av fjæringen ramlet av da vegvesenets folk jekket opp bilen. 
    
      (Foto: Statens vegvesen)

Deler av fjæringen ramlet av da vegvesenets folk jekket opp bilen.  Foto: Statens vegvesen

På forsiden nå