Det har blitt en tradisjon at trøndere starter vorspielet på Shell-stasjonen i Vinne i Verdal kommune skjærtorsdag. Etter å ha startet festen på parkeringsplassen går turen langs fylkesvei 72 til Åre i Sverige.

I år er det over 470 trøndere som har meldt sin ankomst på Facebook-gruppa Gaudertur t Åre skjærtorsdag 2016. Hele 822 personer sier de er interessert i arrangementet.

SE MER: Sjekk bilder fra tidligere års turer

Tissestopp underveis

Roy Sjømæling skal være sjåfør av en Volkswagen Caravelle som eies av Frank Vinje.

- Jeg tok lappen i 2011, og siden den gang har jeg vært med på kolonnekjøringa til Åre hvert år, forteller Sjømæling.

I fjor var det en politipatrulje som kjørte i forkant av «rånetoget», og holdt farten nede. Sjømæling forteller at det er både artig og sosialt å dra på harryhandel til söta bror i påska.

Han synes ikke det er kjedelig at han selv må være edru bak rattet, mens resten av gjengen i varebilen kan kose seg med drikke hele veien til Åre.

- Det blir selvsagt noen stopp underveis. Folk skal gjøre sitt i naturen, noen skal sikkert spy, mens andre skal blande drinker og skjenke i kopper, forklarer Sjømæling.

Det bruker også å være kontroll av kjøretøy og sertifikat langs fylkesvei 72.

- De sjekker gjerne dekk, mulig senking og at man har sertifikat og vognkort. Jeg regner med at Caravellen går gjennom, det gjorde den i alle fall i fjor, sier Sjømæling.

- Full bil

Vel fremme i Åre tar de den tradisjonelle runden på Systembolaget og kanskje en tur innom den lokale puben.

- Målet er å ta det rolig, ha godt humør og ha det artig, sier han.

Initiativtaker til Facebook-gruppa og årlig kolonnekjøring-deltaker, Frank Vinje, forteller at dette har blitt en fast tradisjon. Han skal sitte på med Sjømæling som skal kjøre Vinjes bil.

- Vi blir full bil med fem personer. Vi skal ta oss en øl og ha det artig, sier han.

90 minutter i pol-kø

Vinje tviler på at alle som har meldt interesse dukker opp, men dersom halvparten kommer, er han fornøyd. I bagasjen har han pakket med seg god tålmodighet.

- For noen år tilbake sto jeg i halvannen time kø for å komme inn på Systembolaget. Det er en av grunnene til at vi starter så tidlig som klokka 11.00, forklarer han.

Det blir fort noe cola og flesk med tilbake tror Vinje.

- Har du noen råd til de som deltar i kolonnekjøringen?

- Kjør forsiktig, vi har ingen å miste, og så håper jeg alle får en artig og minnerik tur, sier han.

SE VIDEO FRA I FJOR: Her kjører rånerne

Lover kontroller

Lensmann Knut Olav Røstad ved Verdal lensmannskontor forteller at de har planer om å følge godt med på det som skjer på fylkesvei 72 skjærtorsdag.

- Det vil bli gjennomført kontroll, trolig i nærheten av Ådallsvollen, sier han.

Han opplyser at politiet også vil være til stede på Shell-stasjonen i Vinne for å snakke med ungdommene i forkant av kjøreturen.

- Vi vil kontrollere kjøretøyene, og sjekke at de er i forskriftsmessig stand. Det har vanligvis brukt å gå greit, og vi bruker å ha god dialog med de som deltar, sier lensmannen.

Han lover at også hastighet vil være fokus langs Verdal-Åre-strekningen.

- Det vil være fartskontroller hele dagen, sier han.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Frank Vinje gleder seg til å dra på tur til Åre skjærtorsdag. Han bare håper at køen til Systembolaget er overkommelig. Foto: privat
Roy Sjømæling har sagt seg villig til å være edru i bilen som skal til Åre. Selv synes han det går fint å være den eneste edru personen i bilen. Foto: privat