- Ikke viktigst å være først

Denne uka starter våronna for fullt på Frosta.

Våronna er i full gang på Frosta. En tidlig sesongstart kan nemlig gi ekstra penger i pungen.

Saken oppdateres.

På et jorde på Nordfjæran på Frosta sitter Ola Risan i en traktor med en femskjærs vendeplog. Senere i uka kan potet settes og gulrot sås.

SE INTERVJUET MED RISAN I VIDEOEN OVER

I fjor var våronna i gang allerede 13. mars, men for han er slutten av mars tidlig nok.

- Det har skjedd mye i løpet av påska. Mye vind og gode temperaturer gjør at vi kan begynne nå, sier Risan.

Les også: Rekordtidlig våronn på Frosta

Bedre pris

I løpet av sesongen er målet å produsere 2500 tonn poteter, hundre tonn kålrot og hundre tonn gulrot. Og en tidlig sesongstart kan være viktig økonomisk sett.

- Det er viktig å komme i gang slik at vi får en lengre sesong. Normalt sett får vi da høstet produktene tidligere, og vi oppnår bedre pris, forteller potet- og grønnsakprodusenten.

Les også: Aldri har vi spist så mye gulerøtter (pluss)

Noen hundre meter unna klargjør Johan Morten Haugan 100 000 hjertesalater. Onsdag starter plantinga. Han bekrefter de økonomiske fordelene med å være tidlig ute.

- Jordkvaliteten her gjør at vi kan starte tidlig, men vi må uansett vente til jorda er klar. Får vi til å begynne tidlig får vi også produktene tidligere i butikken. Først i butikk betyr ofte bedre pris, forteller Haugan.

Mai avgjør alt

I løpet av sesongen skal Haugan produsere 800 tonn løk og en million salater. Etter tjue år i bransjen mener han to-tre ukers forskjell i sesongstart har liten betydning.

- Det er uansett mai som er viktigst. Mai er den store vekstmåneden. I fjor plantet vi i midten av mars, men mai og juni var elendig værmessig så produktene ble ikke noe tidligere ferdig da, forteller han.

Ikke konkurranse

At det er konkurranse mellom bøndene om å være først ute på åkeren om våren avviser imidlertid begge to.

- Det er ikke slik lenger. Det er som regel bare noen dagers forskjell uansett. Men jeg følger selvfølgelig med på hva de andre gjør og når, innrømmer Risan.

- Hadde det vært konkurranse hadde jeg begynt i går, sier Haugan med et smil.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Potetprodusent Ola Risan fra Frosta er i gang med våronna. En tidlig sesongstart kan bety tidlig innhøsting og bedre pris.  

Potetprodusent Ola Risan fra Frosta er i gang med våronna. En tidlig sesongstart kan bety tidlig innhøsting og bedre pris.  

Grønnsakprodusent Johan Morten Haugen skal produsere en million salater i løpet av sesongen. 100 000 hjertesalater skal i jorda denne uka.  

Grønnsakprodusent Johan Morten Haugen skal produsere en million salater i løpet av sesongen. 100 000 hjertesalater skal i jorda denne uka.  

På forsiden nå