Fylkesmannen i Nord-Trøndelag opphever Stjørdal kommunes vedtak som tillater saltak på Fosslibekken barnehage.

Et saltak ville ha økt høyden på bygget, som fra før skal være et sted mellom to og fire meter for høyt.

Dette er sjette gang Fylkesmannen har behandlet en klagesak knyttet til Fosslibekken barnehage i Stjørdal.

- Vi er veldig godt fornøyd med å ha fått fullt medhold i saken, sier advokat Line Gulbrandsen, som representerer naboene til barnehagen.

- Er dette en avslutning på saken eller vil striden rase videre?

- Vi håper at det blir en snarlig avslutning nå. Dette sett i forhold til forrige vedtak, hvor Fylkesmannen stadfestet pålegget om retting og tvangsmulkt. Det ble satt en frist for å rette opp bygget til 15. oktober 2016, sier Gulbrandsen til Adresseavisen.

Det har ikke lykkes oss å få en kommentar fra Gaute Ringvold, som står bak selskapet som eier barnehagen.

Forrige klage

Forrige klagesak ble omtalt i Adresseavisen 2. mars i år.

Da stadfestet Fylkesmannen Stjørdal kommunes vedtak som pålegger eierne av barnehagen å rette opp bygget, slik at barnehagen blir i tråd med reguleringsplanen for området. Fylkesmannen mener også at kommunen kan ilegge tvangsmulkt hvis taket ikke blir bygd om.

Etter at kommunen kom med krav om å rette opp bygget, sendte barnehageeieren en byggesøknad som går ut på å endre fra pulttak til saltak.

Denne søknaden har kommunen godkjent, og det er naboenes klage på dette vedtaket Fylkesmannen nå har gitt medhold i.

- Kan ikke stå slik

I sin behandling av byggesøknaden om endring til saltak har Stjørdal kommune lagt til grunn at dispensasjoner innvilget i 2010 kunne legges til grunn under behandlingen av den nye søknaden om rammetillatelse i 2014.

Fylkesmannen er uenig i dette, da dispensasjonene som ble gitt var ment til et bygg med pulttak med redusert høyde, og ikke ett saltak med økt høyde.

Fylkesmannen mener det omsøkte tiltaket krever ny dispensasjonssøknad, og at man ikke kan legge de tidligere dispensasjonene til grunn.

- Min vurdering er at bygget ikke kan bli stående slik det er nå, med mindre Stjørdal kommune endrer reguleringsplanen slik at tiltaket hjemles i en omregulert plan, sier assisterende kommunaldirektør Sissel E. Slapgård hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Langvarig strid

Det omstridte barnehagebygget er oppført i strid med gjeldende reguleringsplan.

Det skal være et sted mellom 2 og 4 meter for høyt, og saken har vært et stridstema helt siden naboene første gang tok kontakt med kommunen i februar 2009.

Saken har vært åtte ganger til behandling i Stjørdal kommunes plankomite.

Store penger

Grunnen til at søknaden om saltak ble godkjent av kommunen, skal ifølge Stjørdalens Blad være at reguleringsplanen ikke sier noe om høyde på bygget, bare gesimshøyden, som er høyden på et bygg der selve taket begynner.

Dette betyr at barnehageeierne kan bygge et enda høyere mønetak på barnehagen, bare gesimshøyden er i tråd med reguleringsplanen.

Det står store penger på spill i denne saken. Eierne av barnehagen har varslet søksmål i 40-millionersklassen mot kommunen dersom de må rive deler av bygget eller stoppe driften.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.