I juni blir Nina Wester mor til ei lita jente. En lykke hun har ventet lenge på.

- Det gikk fem år fra jeg tenkte tanken om å dra til Danmark til jeg ble gravid, sier Wester til Adresseavisen.

Fra og med 1. april i år tillates assistert befruktning til enslige i Sverige. Dette har allerede vært tillatt i Danmark i flere år. Men i Norge tillates verken surrogati, eggdonasjon eller assistert befruktning til enslige.

- Staten mener loven forhindrer at barn blir satt i en sårbar situasjon med bare én forsørger. Men mange barn lever med enslige foreldre i Norge, uten at de er sårbare. De har et annen type nettverk rundt seg som er like bra. Familiebegrepet ser helt annerledes ut i dag enn før, og loven er på dette området utdatert, sier Wester, som er mest kjent som regissør og avtroppende sjef ved Hålogaland Teater i Tromsø.

Wester var i media også i fjor om trønderrocken. Hun mener Rock City og dyrkingen av trønderrocken har vært negativ for Namsos.

Skambelagt

Wester visste tidlig at hun ønsket seg barn, men den rette partneren dukket aldri opp.

- Jeg har ikke møtt noen som jeg kan stifte familie med, men kjente veldig tydelig at jeg ville ha barn. Den biologiske klokka begynte å tikke, og dette ble min mulighet, sier hun.

Å opprette kontakt med fertilitetsklinikken i København var likevel et vanskelig valg å ta for namsosingen.

- Jeg hadde, som de fleste andre, moralske betenkeligheter på området. Men jeg burde ikke ha tenkt sånn. Staten pålegger kvinner som meg en slags moralsk kodeks og skam ved at dette ikke er tillatt i Norge, sier hun.

Les også: Malene Eide og Magne Mørck blogger om prøverørsbarnet «Lillespire»

Lesbiske får lov

Behandlingen var svært kostbar, og 41-åringen har brukt mellom 100 000 og 150 000 kroner for å bli gravid.

Det har også vært både fysisk og psykisk krevende. Hun måtte blant annet reise til København hver gang hun hadde eggløsning. Teknologien finnes også ved norske klinikker, og siden 2009 har lesbiske par tilgang til assistert befruktning. Enslige får imidlertid ikke hjelp.

- Det at staten har lagt de rammene, gjør at å få barn blir komplisert for mange kvinner, og jeg skjønner veldig godt at mange ikke gjør det. Det er derfor jeg står fram i media nå. For at assistert befruktning også skal bli en rettighet for enslige i Norge, sier hun.

Les også: Kan ikke gi barnegaranti (PLUSS)

Wester er nå seks måneder på vei. Hun var litt uvel i starten av graviditeten, men føler seg i god form nå. Hun er med på ammekurs, gjør fødselsforberedelser og kjøper babyklær. Hun får ingen negative tilbakemeldinger på valget sitt.

- Jeg har ikke møtt noen som synes dette er rart, og det gjelder alle generasjoner, sier Wester, som gleder seg veldig til å få en familie på to.

- Det blir et helt annet liv, og jeg får en ny sjef i huset. Jeg gleder meg veldig til å gå inn i en ny fase i livet, på lik linje med alle andre som får barn.

Les også: Bioteknologirådet vil videreføre lov om assistert befruktning

Evaluerer loven

NRK har tidligere omtalt saken om Wester, og skriver at regjeringen har startet en evaluering av bioteknologiloven, og det kommer en stortingsmelding om dette til høsten.

– Vi har ingen signaler om hva meldinga kommer til å inneholde i forhold til ensliges mulighet til assistert befruktning, sier kommunikasjonssjef i Bioteknologirådet, Hallvard Kvale, til NRK.