- Kommunereformen er en modell for sentralisering. Sentraliserer man makt, vil også tjenestene sentraliseres etter hvert, sier senterpartilederen i det han ankommer Værnes etter å ha gjennomført en miniturné i Nord-Trøndelag.

I tillegg til å møte alle Nord-Trøndelags Sp-ordførerne i Steinkjer, besøkte Slagsvold Vedum Frosta for et eget møte med Sp-ordfører Trine Haug.

Folkeavstemning i Frosta

- Vi har snakket om regjeringen sitt syn i kommunereformsaken, og om hvordan det er å være Sp-ordfører når regjering-en legger et slikt press som de gjør, sier Haug.

Under et møte i kommunestyret i Frosta i gårkveld ble det avgjort at innbyggerne i kommunen får anledning til å stemme på intensjonsavtalene med både Stjørdal og Levanger 23. mai.

- Med elleve mot seks stemmer har vi vedtatt at både Levanger og Stjørdal-avtalen skal til folkeavstemning, sier Haug til Adresseavisen like etter at møtet er avsluttet.

- Levanger har vært tydelig på at de trekker avtalen dersom vi skulle komme til det vedtaket vi gjorde i kveld, men jeg håper Levanger er interessert i å ta en ny prat, sier Haug.

Uforsvarlig prosess

Slagsvold Vedum var også i Inderøy under torsdagens turné i trøndelagsfylket. Etter å ha gjennomført folkavstemning, ble Inderøy slått sammen med Mosvik kommune i 2012.

- Jeg opplever selvfølgelig ulike syn på kommunereformen lokalt. Inderøy hadde en vellykket sammenslåing for noen år siden. Men jeg opplever enighet om at prosessen er uforsvarlig, den går i et voldsomt tempo, sier Slagsvold Vedum.

Høsten 2014 ba regjeringen alle landets kommuner om å starte prosesser for å avklare om det er aktuelt å slå seg sammen med nabokommuner. Innen 1. juli skal alle kommuner ha gjort vedtak om ny kommunestruktur.

- Jeg mener det er et uforsvarlig løp. Det er ingen faglig grunn til å presse dette gjennom innen første juli, sier han.

Tvinges til sammenslåing

Med regjeringens forslag til nytt inntektssystem for kommunene, mener senterpartilederen at mindre kommuner blir tvunget til sammenslåing.

- Det var ingen begeistring for kommunereformen før jul, men med den nye inntektsmodellen har kommunalminister Jan Tore Sanner skutt fart i reformen. Dette er et inntektssystem som vil straffe mange kommuner, og et fylke som Nord-Trøndelag vil tape masse. Det er en useriøs måte å drive politikk på. Kommunene blir presset opp i et hjørne, sier Sp-lederen, som mener regjeringen framstiller små kommuner som dyre i drift, og at mindre kommuner sliter.

LES OGSÅ (PLUSS): Halvparten av kommunene blir borte

- Det er ikke riktig. Spesielt når det gjelder pleie og omsorg er det de små og mellomstore kommunene som er de mest fornøyde. Når man er i en sårbar fase, er nærhet og trygge rammer viktig, og der lykkes de mindre bedre enn de store kommunene. Rekrutteringen av fagfolk er også like god i mindre kommuner, sier han.