Bildet ble tatt på E6 i Sparbu i Steinkjer søndag ettermiddag. Ifølge fotografen har merkene trolig kommet i løpet av natta.

Politiet i Nord-Trøndelag sier kjøringen ville fått store konsekvenser om den ble oppdaget.

- Dette er åpenbart ikke lovlig virksomhet. Hvis politiet bevitner slik kjøring, er det høyst sannsynlig at førerkortet beslaglegges og at det blir en kraftig reaksjon, sier operasjonsleder Dag Hjulstad ved Trøndelag politidistrikt etter å ha sett bildet av merkene på E6.

Kjent fenomen

Hjulstad forteller at dette er et kjent fenomen i ulike deler av fylket, og understreker at denne typen atferd ikke hører hjemme på veiene.

- Dette er en kjøretype som du vanligvis ser på bane med spesialtilpasset kjøretøy. For en vanlig personbil på veien er dette en atferd som fysiske lover setter begrensninger for. Det skal veldig lite til før det går galt, sier Hjulstad.

Respekterer interessen

Trygg Trafikk er enige med politiet om at råkjøring hører hjemme på bane. De oppfordrer sjåførene til å ta kontakt hvis de har problemer med å få innpass på bilbanene.

- Hvis de trekker mot de lukkede områdene, vil de få en helt annen aksept for sin interesse. Jeg har respekt for ungdoms interesse for burning, men jeg synes dem også skal ha såpass respekt for andre medtrafikanter at de kan trekke til baneområdet, sier distriktsleder Frode Tiller Skjervø i Trygg Trafikk Nord-Trøndelag.

Han har inntrykk av at det største flertallet av råkjørerne er i alderen 18 til 25 år, og peker på at den aldersgruppen er veldig ulykkesutsatt.

Ifølge statistikk fra tryggtrafikk.no står ungdom mellom 15 og 24 år for 7 prosent av bilkjøring. Samme aldersgruppe utgjør årlig mellom 15 og 30 prosent av dem som mister livet i trafikken. Trygg Trafikk opplyser at «ungdomsulykkene» ofte skjer om natten i helgene.

Aldri trygt på veien

Tiller Skjervø har selv sett liknende merker i asfalten på ulike veier i fylket, og har inntrykk av at det er ganske utbredt.

- På Sparbu er det en rett strekke med god sikt, men jeg har observert spor andre steder i fylket hvor det ikke er godt sikt. Der har du også har faremomentet med at det kan komme et vogntog rundt svingen som ikke klarer å stoppe, sier Tiller Skjervø.

Han understreker at «god sikt» uansett ikke er et argument for råkjøring på offentlige veier.

- Det er ikke trygge omgivelser på en slik vei uansett. Det kan skje uforutsette ting, sier Tiller Skjervø.

Politiet forteller at de også har forståelse for at unge synes det er gøy å kjøre bil.

- Men da er det plasser som er tusen ganger mer hensiktsmessig enn veiene. I vegtrafikkloven er det hjemmel for både førerkortbeslag og saftige bøter ved sånn atferd, sier operasjonsleder Hjulstad.

Distriktsleder Frode Tiller Skjervø i Trygg Trafikk vil gjerne inngå dialog med ungdom som ønsker å kjøre på bane. Foto: Trygg Trafikk