Facebook-siden Levanger+Verdal har i løpet av den korte tiden den har eksistert dukket opp 1,3 millioner ganger på noens PC, nettbrett eller mobiltelefon!

- Dette er en Facebook-side for dem som er positive for at Levanger og Verdal, gjerne sammen med Frosta og Inderøy, slår seg sammen til en felles kommune, sier Roald Bergstrøm, mannen bak aksjonen på sosiale medier.

Han mener dette viser at folk krever en intensjonsavtale de kan stemme over i en folkeavstemning.

- Levanger+Verdal er en tverrpolitisk uavhengig grasrotaksjon og personer fra alle samfunnslag og politiske partier støtter siden, sier han.

Les også: Brudd i forhandlingene om storkommunen

For dumt

Bergstrøm sier målet med Facebook-aksjonen er at forhandlingsklimaet mellom Verdals ordfører Bjørn Iversen og Levangers ordfører Robert Svarva endres radikalt, og at de selv innser at det de holder på med er altfor dumt. Det er bare de to som står mellom en ferdigforhandlet intensjonsavtale, mener Bergstrøm.

Interessen for dramaet som skjer mellom Levanger og Verdal er stor og svært mange har vært innom sidene.

- Det mest overraskende og gledelig for lokaldemokratiet er at over 20 000 personer har engasjert seg på en positiv måte ved å like siden, videresende den eller klikke på innlegg. Bare åtte personer har engasjert seg negativt ved at de ikke liker siden eller et enkelt innlegg, sier Bergstrøm.

Nye forhandlinger

Ordfører Robert Svarva i Levanger sier at han ikke er på Facebook, men kjenner godt til initiativet.

- Jeg er aldeles enig med initiativtakeren om at Levanger og Verdal må gå sammen. Derfor har Levanger sitt forhandlingsutvalg også nå invitert Verdal til å gjenoppta forhandlingene vi hadde for en måneds tid siden, sier Svarva.

Bjørn Iversen, ordfører i Verdal, har sett Facebook-sida, men oppfatter den ikke som et opprør.

- Sett fra mitt ståsted har vi gått til valg på et selvstendighetsalternativ, og jeg må si at det blir rart om det ikke skal være plass til kommuner med vel 15 000 innbyggere i framtidas Norge. Jeg synes vår posisjon nå er naturlig. Å stå alene er et meget realistisk alternativ for oss, sier Iversen, som mandag fikk invitasjon til å ta opp igjen forhandlingene med Levanger. Forhandlingene kan være i gang igjen i neste uke.

- Men jeg vil ha forankret dette i kommunestyret før jeg sier at det blir forhandlinger, sier Iversen, som medgir at alle slike reformer krever en modningstid.

Les også: – Jeg beklager dette, virkelig

- Nå er det nok

Siden når ut til like mange kvinner som menn, men det er flest menn som engasjerer seg og da i aldersgruppen fra 34 år og oppover. Det er svært få kvinner eller menn under 25 år som interesserer seg for siden og kommunereformen..

- Det kan ikke være tvil om at de fleste i Levanger/Verdal er positive til en sammenslåing og at de synes det som nå skjer politisk er svært uheldig for kommunen og innbyggerne. Innlegget om at «Nå er det nok» nådde over 10 000 personer i løpet av de første 24 timene!

Moden for reform

Bergstrøm er ikke i tvil om at engasjementet og svarene på sosiale medier viser at flertallet i befolkningen er for en sammenslåing mellom Verdal og Levanger.

- Hva er demokratiet i dette hvis folkemeningen er for en sammenslåing, og så er det personkjemien mellom to ordførere som avgjør dette. Det holder ikke at den ene ler av den andre, og at de har to helt vidt forskjellige virkelighetsoppfatninger. Måten de står frem på bygger ikke opp noen tillit.

Les også: – Historisk tabbe å ikke kalle kommunen for Stiklestad

Bergstrøm planlegger også en Twitter, Instagram, Google+ og Linkedin-konto for å gi folk en mulighet til å si hva de mener.

- Hittil har ikke vanlige folk kommet til orde. Nå har alle en sjanse til å mene noe om dette.