Men først skal de folkevalgte i kommunestyret si hva de mener om saken.

Torsdag ettermiddag var styringsgruppen for kommunereformen i Verdal samlet for å diskutere de siste dagers utvikling.

- Det er kommet forskjellige signaler i dette møtet, og det er først etter kommunestyremøtet førstkommende mandag at vi vil gi et endelig svar på om vi går i nye forhandlinger, sier ordfører Bjørn Iversen.

- Bakgrunnen for at vi tar opp denne saken på nytt er at det kom en invitasjon fra forhandlingsutvalget i Levanger om å ta opp forhandlingene igjen fra dit vi kom da det ble brudd, understreker Iversen.

Les også: Folkeopprør mot ordførere som ikke kan bli enige

Les også: I disse kommunene blir det folket som bestemmer

- Må ha en god avtale

Pål Sverre Fikse (Sp) mente det ikke går an å legge frem en intensjonsavtale som man vet får et nei i folket.

- Det må være forslag til en avtale som er så god at folket kan si sin mening. Håpet er at det er så stort engasjement at oppslutningen om folkeavstemningen blir god. Det viktigste er å få ut god informasjon. Det er ikke et folkekrav om at vi skal se på kommunegrensene. Det kommer ovenfra, men jeg har håpet at forhandlingene blir tatt opp igjen slik at folket får være med på å bestemme dette, sier Fikse.

Les også: Brudd i forhandlingene om storkommunen

Fryktet gjeldsbombe

Arbeiderpartiets Trine Reitan synes forhandlingene og lekkasjene har vært en farse.

- Hvis vi skal sende forhandlingsutvalget i reelle forhandlingene må man ha med seg absolutte krav. Vi snakker om mange arbeidsplasser. Jeg mener den politisk og administrativ ledelse må til Verdal.

Reitan mente man måtte se på historien før man sier ja til sammenslåing.

- Alt som Skogn fikk i forhandlinger etter den store kommunereformen på 1960-tallet ble etter få år flyttet til Levanger. Skogn var en veldrevet liten kommune, men er temmelig dødt i dag. Vi må også snakke om gjeldsbyrden. Der er det store forskjeller. Levanger har over 800 millioner mer i gjeld enn Verdal. Vi kan ikke slå oss sammen med noen som fører til at man ikke lenger har råd til å investere i Verdal, understreket Reitan.

Les også: - Historisk tabbe å ikke kalle kommunen for Stiklestad

Ny tidsplan

Dersom kommunestyret gir klarsignal kan de nye forhandlinger starte allerede i neste uke. Slik ser rådmann Jostein Grimstad for seg timeplanen:

- Forhandlinger må være ferdig til første uka i mai slik at man den 9. mai kan behandle resultatet. Da kan vi med forhåndsstemming og det hele avholde en eventuell folkeavstemning den 6. juni. Det kan også være mulig å avholde et folkemøte den 23. mai.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast:

Trine Reitan (Ap) mener en sammenslåing kan bli en utfordring når Levanger skylder 800 millioner mer enn Verdal. - Dette må ikke går utover utviklingen i Verdal, sier hun. Foto: Leif Arne Holme