Her fikk kontrollørene en saftig overraskelse

Rød saft havnet i bekk ved juicefabrikk.

Saft i vann: Vannet kommer fra dreneringen til kummen ved fabrikken.  Foto: Miljøvernavdelingen, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag

Saken oppdateres.

- Bekken er helt lodden, og har vært det i ett år. Bakterier spiser sukkeret i fruktsaften, bruker opp oksygenet og trives. Det blir som et teppegulv, sier seniorrådgiver Leif Inge Paulsen ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Det var Trønder-Avisa som først omtalte saken.

Rar lukt

Den noe spesielle forurensningen i Inderøy ble oppdaget av miljøvernavdelingen til Fylkesmannen i Nord-Trøndelag sist fredag.

Røra fabrikker, som produserer juice og syltetøy, har en kum der fruktsaften samles opp, og kummen var lekk.

Fruktsaften har tatt veien ut i bekker i nærområdet, og skapte en rar lukt som fikk naboer til å reagere.

LES OGSÅ: Stor test av blåbærsyltetøy

Miljøvernavdelingen ble kjent med at Salbergbekken var forurenset sist høst, men visste ikke hva som var kilden.

- Tidligere har vi mistenkt at det var mye kloakk i bekken, på grunn av feil i kommunens rørsystem. Men nå var dette utbedret, og vi skjønte ikke hvor utslippet kom fra. Så leste jeg at kommunen skrev at det luktet fruktig da de tok prøver, sier Paulsen, som da skjønte sammenhengen.

- Ikke tvil om hvor det kom fra

Sist fredag tok de en felles befaring i Salbergbekken og Osbekken.

 - Det var ikke tvil om hvor det kom fra. Lekkasjen kom fra en kum der de lagrer fruktsaft, en slags første vaskekum der syltetøyrester og juicerester havner, sier seniorrådgiveren.

LES OGSÅ: Sjekk hvor mye bær syltetøyet inneholder

- Hvilke konsekvenser får dette for miljøet?

- En barnehage har bekken som nærområde, så det har jo konsekvenser i forhold til lukt og friluftsliv. Men det er ikke fisk i bekken som kan påvirkes.

Det ble også funnet mye E-coli-bakterier i bekken. Ifølge Paulsen har dette ikke noe med fruktsaften å gjøre, men skyldes trolig tidligere kloakkutslipp. 

Vil hindre videre lekkasje

Direktør Olav Gjeset ved Røra fabrikker bekrefter at det lekker saft fra en kum.

- Det er lekkasje i en kum hvor vi mellomlagrer avfallsprodukt fra produksjon av syltetøy og juice, sier Gjeset i en e-post til Adresseavisen.

Hvor stort var omfanget? 

- Det vet vi ikke nøyaktig, men nok til at det ved varmere vær gir lukt og bakterievekst i nærliggende bekk til kummen.

Gjeset sier kummen umiddelbart skal tømmes for å redusere videre lekkasje.

- Førstkommende mandag vil vi sammen med entreprenør vurdere hvilket tiltak vi skal sette i verks for å tette kummen. På lengre sikt vil vi overflødiggjøre bruk av denne kummen ved å få pumpet avfallet over til renseanlegget som vi bruker i dag til annet avløp. Før dette kan gjøres må vi sammen med kommunen finne ut hvor mye vi må utvide rensekapasiteten med, sier Gjeset.

Brød med syltetøy venter etter treningen for racersyklist Steinar Samdal. Les mer om hva du bør spise etter trening her.

Oddveig Storstad skriver om husmorskolegenerasjonen: - Jeg husker godt da jeg for første gang kjøpte et glass syltetøy. Kjøpasyltetøy.

Den fruktaktige lukten satte fylkesmannens inspektør på sporet av kilden til forurensningen. 
        
            (Foto: Miljøvernavdelingen, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag)

Den fruktaktige lukten satte fylkesmannens inspektør på sporet av kilden til forurensningen.  Foto: Miljøvernavdelingen, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag

På forsiden nå