Onsdag var forsker Arne Follestad ved Norsk institutt for naturforskning (Nina) opp i småfly for å telle ærfuglhanner i Trondheimsfjorden fra lufta. Resultatet var nedslående.

- 1270 hanner er det laveste antallet jeg kan huske for denne delen av Trondheimsfjorden, forteller han. I fjor var tallet 1650 hanner.

Solvår Julie Selvåg fikk det travelt med å ta bilder av 350 ærfugler på bytur i Nidelva.

Teller alltid i mai

Den litt over fire timer lange flyturen gikk fra Værnes, via Tautra til Mosvik. Da hadde man dekket om lag 750 kilometer på jakt etter den kjente og kjære fuglen som mange langs kysten har hatt som husdyr.

- Det har vært en bekymringsfull nedgang i flere år, og derfor teller vi ærfugl i midten av mai hvert eneste år for å følge nøye med utviklingen, forklarer Follestad.

Opptellingen i midten av mai er ikke tilfeldig. Da ligger nemlig de svarte og hvite hannene på sjøen og gjør det enkelt å se for forskerne.

- Hadde vi drøyd ei uke eller to, så ville de ha reist fra hekkeområdet. Når hunnene legger egg, så er de ferdig. Det er veldig enkelt for noen, humrer Follestad.

Ærfuglen har vært i kraftig tilbakegang. Siden 1980-tallet har 80 prosent av ærfuglen forsvunnet fra Trondheimsfjorden. Se video med seniorforsker Svein-Håkon Lorentsen som mener dette er dramatisk.

- Et mysterium

Follestad forteller at kystbefolkningen alltid har hatt et spesielt forhold til fuglen. Den har vært husfugl mange steder og folk har vernet om den. Derfor er nedgangen i bestanden flere steder langs kysten ekstra tung å bære.

- Vi vet ikke hva som er årsaken til at bestanden synker i hele området som telles. I første omgang må vi bare følge med på utviklingen og så forsøke å finne en forklaring på dette. Vi ser ingen åpenbare grunner, så dette er et mysterium, sier forskeren.

Fra tusen til hundre

Han nevner spesielt Tautra og Borgenfjorden som steder hvor det tidligere var store kolonier av ærfugl.

- På Tautra var det snakk om flere tusen par tidligere, mens nå er det bare noen hundre igjen, sier han.

Bare de siste årene har det vært kraftig nedgang. I 2008 ble det telt 1000 hanner på Tautra, mens i år var tallet 140 ærfuglhanner.

- Molo kan være årsak

Follestad sier at man antar at moloen som ble lagt ut til Tautra kan ha hatt stor effekt på dyrelivet. Øya ble i 1979 forbundet til fastlandet via en molo, men i 2003 ble den bygd om slik at en bru midt på moloen slipper vannstrømmen gjennom.

- Tautrabrua har en post som skal hindre rovdyr i å komme over til øya, men den har ikke hindret flere rovdyrarter å komme seg ut på øya. Og da er ærfuglhunnene særlig sårbare når de ligger på reir, forklarer forskeren.

Kajakkklubben i Trondheim reddet hubro fra kråke-mobben.

Teller hver fugl fra lufta

Fordelingen av ærfugl i fjorden ellers har også endret seg. I 2008 var nær 80 prosent av hele bestanden rundt Tautra og i Borgenfjorden. I 2014 var denne andelen bare 18 prosent.

- Så mens antallet gikk ned på Tautra og i Borgenfjorden, økte antallet andre steder i fjorden. Men nå ser vi også en betydelig nedgang der. Så det skjer mye med ærfuglen i fjorden som vi ikke helt kan forklare, understreker Follestad.

Selve tellingen går som regel veldig lett for seg. Follestad er vant til å telle fugler fra lufta, og teller raskt flokker på over 100 individer. Dersom det er større flokker, så knipser man et bilde og så teller man i etterkant.

Adressa.no har skrevet om mange sjeldne fugler som har vært på besøk i Trøndelag:

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Utviklinga av bestanden har variert mellom de ulike delene av landet. I Trøndelag har det gått nedover. Foto: NINA
Dette er vestre enden av Tautra. Her var det tidligere tusenvis av hekkende ærfugler. Nå er det ikke mange igjen. Foto: NINA
Å telle ærfugl i midten av mai er en ganske enkel sak siden hannene ofte ligger i sjøen. Foto: NINA
Denne moloen kan være en medvirkende årsak til at ærfuglbestanden har gått betraktelig ned på Tautra. Foto: NINA
Forsker Arne Follestad ble med i flyet til Ole Jørgen Kjellmark og etter over fire timer fikk de telt antallet ærfuglhanner. Foto: NINA