- Vi har valgt flyplassen fordi det er et symbol på den nye kommunen, og den nye kommunen skal hete Værnes, sier Ivar Vigdenes, ordfører i Stjørdal.

Det er to unge ordførere med mye felles som møtes i flytårnet fredag morgen. Begge er senterpartipolitikere, de ser ut til å trives i hverandres selskap og de er født midt på 80-tallet. Ivar Vigdenes fra Stjørdal er året eldre enn Trine Haug fra Frosta. Stjørdalsordføreren har til og med hytte i Frosta. I denne sammenhengen er den største forskjellen at den ene vil og den andre vil ikke slå seg sammen. Frostaordfører Trine Haug ønsker at kommunen består som en selvstendig kommune selv om hun har forhandlet fram avtalen med Stjørdal.

Frostingene avgjør

- Jeg har gjort jobben min slik at innbyggerne har noe å velge mellom, sier hun og mener at avtalen er god for innbyggerne i dagens Frosta kommune.

Kommunestyret i Stjørdal valgte torsdag bort alternativet med å slå seg sammen med Selbu, Tydal og Meråker. Nå er det frostingene som gjennom folkeavstemningen mandag avgjør om det blir en felles Værnes kommune. I all hast – mellom kommunestyremøte og folkeavstemning – skriver de to ordførerne under avtalen om en felles kommune.

Du kan lese avtalen her.

Gått på skole sammen

- Faglig kvalitet på de kommunale tjenestene, styrking på områder som spesialhelsetjenesten og på det tekniske området, er argumentene Trine Haug har for sammenslåing.

Ivar Vigdenes slår fast at innbyggerne i de to kommunene har mye felles og de kjenner hverandre godt.

- Mange av oss har gått på videregående skole sammen, sier han.

Den nye Værnes kommune får kommunesenter i Stjørdal, kommunestyret får 41 medlemmer og formannskapet 11.

Ingen eiendomsskatt

I avtalen heter det også:

  • Det blir ikke eiendomsskatt i den nye kommunen. Frosta har i dag eiendomsskatt på privatboliger, hytter og fritidsboliger.

  • Kommunen har som mål å gi de frivillige organisasjonene vilkår minst like gode som det er i dag.

  • Biblioteket og ungdomsklubb opprettholdes på Frosta på dagens nivå.

  • Antall arbeidsplasser i kommunehuset på Frosta skal være på dagens nivå. Landbruk, miljøforvaltning, sentralbord og eget servicekontor skal lokaliseres til Frosta.

Levanger midt i Værnes

Men når den nye kommunen eventuelt kommer i drift 1. januar 2020, må innbyggerne kjøre snaut 20 kilometer gjennom Levanger kommune mellom dagens Frosta og Stjørdal. Spørsmålet er da om Åsen i Levanger også bør innlemmes i Værnes kommune.

- Vi vil gjerne ha Åsen som en del av Værnes, sier Vigdenes.

- Det er hensiktsmessig, fornuftig og riktig, men først skal vi slå sammen Frosta og Stjørdal. Så får spørsmålet om Åsen komme senere, sier han.

Ordfører Ivar Vigdenes, Stjørdal Foto: Morten Antonsen
Ordfører Trine Haug, Frosta Foto: Morten Antonsen