Fra klokken 13 tirsdag ettermiddag var om lag 60 personer i sving i forbindelse med den samordnede kontrollen mellom Utrykningspolitiet (UP), Statens vegvesen, Politiets utlendingsenhet og Verdal lensmannskontor.

- Vi stopper både vanlige personbiler og tunge kjøretøy. Siden vi har med oss Politiets utlendingsenhet har vi ekstra fokus på utenlandske førere, sa kontrollsjef Svein Arne Hovdal i Trøndelag politidistrikt mens kjøretøyene ble sjekket ved kontrollstasjonen.

Distrikssjef for UP i Midt-Norge, Per Einar Hollum, sier til Adresseavisen at det til sammen ble kontrollert rundt 1250 kjøretøy. Trafikken på E6 ble stoppet i begge retninger i tillegg til at UP hadde to fartskontroller i nærområdet.

Klokken 16.30 var kontrollen avsluttet. Se faktaboksene til høyre i saken for resultatet.

Sivile biler i sving

- Vi har to pågripelser i forbindelse med utlendingssaker. Den ene personen er varig utvist fra Norge, og blir brakt sørover sammen med Politiets utlendingsenhet, sier Per Einar Hollum.

Alle som måtte gjennom kontrollen ble testet av politiets «drug tester».

- Der var det bare negative prøver, så det er jo veldig positivt.

Det UP-sjefen derimot ikke syns er positivt, er de 37 forenklede foreleggene som ble delt ut for bruk av håndholdt mobiltelefon.

- Bruken er høy blant folk, og det representerer en stor risiko fordi det trekker oppmerksomheten bort fra kjøringen. Det viser at vi må fortsette med den type kontroller.

- Gylden mulighet

Ved hjelp av automatisk skiltgjenkjenning (ANPR) ble kjøretøyene også kontrollert med tanke på begjæring om avskilting. Rundt 4500 kjøretøy passerte ANPR.

- Det er også sivile videobiler som kjører i både sørgående og nordgående retning fra kontrollstedet, forklarer Hovdal.

Politiet hadde også med seg narkotikahund, og i den anledning ble det funnet 1,5 kilo marihuana og en god del kontanter i en personbil.

Hovdal mener den nye kontrollstasjonen ved E6 i Verdal tilbyr unike fasiliteter for en såpass omfattende trafikkontroll.

- Dette er en gylden mulighet for en kraftsamling med flere etater, mener kontrollsjef Hovdal.

UP-sjefen på plass

Han synes det er stas at også UP-sjefen i Norge, Runar Karlsen, tok turen.

- Det er artig at han har tatt turen oppover for å se på hvordan vi jobber. Han mener at dette er den største kontrollen som har vært samordnet på vårparten i Norge.

Distriktssjef i UP i Midt-Norge, Per Einar Hollum, synes også det er flott at øverste sjef kommer seg til andre steder av landet.

- Vi har avgitt ressurser til Verdal lensmannskontor som skulle ha en stor kontroll. Runar forsøker å være til stede når vi har store kontroller og han synes det er spennende å komme seg ut av østlandsgryta. Vi setter pris på at han er her, og ser hvordan vi jobber i samarbeid med andre etater, forklarer Hollum.

Følg Adresseavisen på Facebook , Instagram og Twitter.

UP-sjef i Midt-Norge, Per Einar Hollum (t.h.), UP-sjef i Norge, Runar Karlsen, og kontrollsjef Svein Arne Hovdal i Trøndelag politidistrikt var til stede under den store kontrollen ved E6 i Verdal tirsdag ettermiddag. Foto: LEIF ARNE HOLME
UP-sjefen i Norge, Runar Karlsen, opplyser at dette er den største kontrollen på vårparten i Norge. Foto: LEIF ARNE HOLME
Politiet var til stede med flere patruljer, fra både lokalt politi og UP. Foto: LEIF ARNE HOLME
Det var store ressurser i sving på storkontrollen i Verdal. Foto: LEIF ARNE HOLME