Fylkesmannen reagerer kraftig:

Fant rester av sauekadaver, surstrømming og elg i beiteområde

Natutoppsynet har funnet to åteplasser som er laget for å tiltrekke seg rovdyr. Midt i et beiteområde for sau.

Saken oppdateres.

De siste dagene har Statens naturoppsyn (SNO) undersøkt to åteplasser som er funnet i Grong kommune. Det skriver Fylkesmannen i Nord-Trøndelag på sine nettsider. Åteplassene har tiltrukket seg blant annet bjørn og jerv som så er fotografert med et automatisk viltkamera.

Bildene på kameraet strekker seg fra april og frem til i dag.

For å tiltrekke rovvilt

- På denne tiden av året foregår det ingen jakt. Vi må da legge til grunn at åteplassene er anlagt med hensikt om å tiltrekke seg rovvilt. At dette gjøres i et viktig beiteområde for sau er noe jeg anser som uakseptabelt, sier miljøverndirektør Bjørnar Wiseth på fylkesmannen.no.

Undersøkelsene fra SNO har avdekket rester av sauekadavre, surstrømming, elg og melasse på åteplassene for å tiltrekke seg rovvilt.

- Jeg må si jeg blir både skuffet og oppgitt når det nå blir avslørt at åteplasser er etablert i den heniskt  å tiltrekke seg rovdyr i viktig beiteområder for sau, sier Wiseth.

Han sier at åteplassene kan føre til at konflikten mellom beite- og rovdyr tilspisses.

- I beste mening

Trønder-Avisa (krever abonnement) omtaler også saken torsdag. Regiondirektør Bjørn Røthe Knudsen i Mattilsynet er ikke imponert over funnene.

- Det er uforstandig, og det er grunn til å la seg overraske over at noen kan gjøre noe sånt, sier Røthe Knudsen til avisa.

Han utelukker ikke at saken kan bli anmeldt, men sier at man nå prioriterer å rydde opp.

Avisen har også pratet med eieren av viltkameraene som mener det er leit at myndighetene reagerer som de gjør. Han opplyser at kameraene var hengt opp for å overvåke rovdyrtrafikken. Han hevder kameraene var hengt opp for å hjelpe saueeierne.

På forsiden nå