I mars i fjor døde 22 år gamle Egil André Kvelstad Myhre i hybelleiligheten sin i Steinkjer etter å ha vært på en fest. I juli samme år ble det slått fast at syntetisk hasj, som Myhre ble tilbudt på festen, var dødsårsaken. Det var det første bekreftede dødsfallet som følge av bruk av stoffet i Norge.

Ett år senere sier fungerende etterforskningsleder i Steinkjer, Erik Mørkved, at ungdommene i rusmiljøet har blitt skremt fra å bruke stoffet.

– Sånn som det virker i miljøet, er det mange av ungdommene som har tatt lærdom av det forferdelige som skjedde, sier Mørkved til Adressa.no.

Han understreker at det er store mørketall knyttet til bruken av stoffet.

– Vi har hatt episoder der vi har stoppet partier i tollen, og det er et ganske lukket miljø, så det er vanskelig å ha full oversikt. Men de jeg har snakket med, sier de ikke tør å prøve det, sier Mørkved, som er glad for at folk styrer unna stoffet.

– De som tar det, aner ikke hvor farlig det er. Det er russisk rulett.

Les også: Fire overdoser på én uke

Erfarne rusbrukere styrer unna

Jannicke Bergsaune i SAMUR (Samhandlingstiltak Unge Rusmisbrukere) opplever heller ikke at syntetisk hasj er spesielt populært.

– Vi hører veldig lite om det. Det er ganske få som bruker det, det er sannsynligvis fordi man får en såpass uforutsigbar rus, sier Bergsaune til Adressa.no.

Hun sier at denne uforutsigbarheten fører til at erfarne rusbrukere styrer unna stoffet.

– Hvis det er noen som bruker det, vil jeg tro at de har en litt perifer rusbruk, altså at de ikke ruser seg jevnlig, men litt av og til, sier Bergsaune.

Les også: – Det var fri flyt av dop

– Bruker det én eller to ganger

Camilla Wright i Uteseksjonen i Trondheim jobber tett på unge rusmisbrukere, og heller ikke hun opplever syntetisk hasj som en trend i disse tider.

– Det er ikke noe som blir snakket om i miljøet. De som prøver det, gjør det ofte bare én eller to ganger før de slutter, siden rusen er så ustabil, sier Wright.

Hun kan ikke si noe om hvorvidt det har vært en nedgang i bruk siden i fjor, og tror ikke dødsfallet i Steinkjer hadde en stor innvirkning på rusmiljøet i Trondheim.

– Det er et mindre miljø der, så slike hendelser har kanskje større effekt. Her er det dessverre mye mer vanlig med dødsfall.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Camilla Wright i Uteseksjonen i Trondheim sier at mange av de som prøver syntetisk hasj, kun gjør det noen få ganger, siden stoffet gir en så ustabil rus. Foto: Glen Musk