Denne kniven gikk gjennom sikkerhetskontrollen på Værnes

- Menneskelige feil kan skje, sier fungerende lufthavnsjef i Avinor, Per Jarle Ingstad.

Denne kniven fikk flypassasjeren ha med seg gjennom sikkerhetskontrollen på Trondheim lufthavn Værnes.   Foto: Privat

Saken oppdateres.

Flypassasjeren, som vil være anonym, skulle reise til Drammen på sommerferie, da han ble noen minutter for sein til å sjekke inn bagasjen sin. Han fikk derfor ha med seg bagene gjennom sikkerhetskontrollen.

- Jeg la toalettsakene mine i forseglede små plastposer. Dette var ikke tilfredsstillende, tannkremen inneholdt for mye flytende. Jeg kastet den og sendte toalettmappen gjennom. Den ble plukket til side av sikkerhetsvakta, mens min øvrige bagasje passerte fritt. Nå var problemet at jeg hadde pakket toalettsakene i to separate poser. Alt innholdet måtte kun i én, sier den reisende til Adresseavisen.

LES OGSÅ: Værnes kom dårligst ut i test av bagasjesjekk

- Patetisk

Mannen kom frem til Oslo, men ble sjokkert da han åpnet bagen sin.

- Der lå turkniven min. Jeg hadde glemt å ta den ut fra en tidligere fisketur, sier han.

Vedkommende synes det er skremmende at de ansatte ved sikkerhetskontrollen ikke så at kniven lå i bagen.

- Det ble jo veldig mye styr med toalettsakene mine, og det virker litt patetisk at de skal bruke så mye krefter på å sikre at tannkremen ligger i riktig pose, når de lar en kniv gå gjennom, forteller han.

Han mener sikkerhetskontrollen gir falsk trygghet.

- Det virker som den er der mest for syns skyld, sier han.

Flypassasjeren som fikk med seg en kniv gjennom sikkerhetskontrollen, synes det er skremmende at de ansatte ikke oppdaget gjenstanden.  

 

- Vi får høre at det gjøres en god jobb

Fungerende lufthavnsjef i Avinor, Per Jarle Ingstad, sier de akkurat har hatt en gjennomgang av sikkerheten ved flyplassen av Luftfartstilsynet.

- Vi får høre at det gjøres en god jobb. Men den menneskelige faktoren vil fortsatt spille en rolle, og det er mest sannsynlig det som har skjedd i dette tilfellet, sier Ingstad til Adresseavisen.

- Hvordan kan det skje at sikkerhetskontrollen ikke oppdager en kniv i bagasjen?

- Det kan ha vært mye metall i bagasjen, slik at den ble skjult. Eller den kan ha ligget på en slik måte at vedkommende som satt der, ikke så den. Men dette blir bare spekulasjoner fra min side, sier han. 

LES OGSÅ: Slik skannes kroppen din i fremtidens sikkerhetskontroll

- Ville ikke brukt ordet skremmende

- Kan det ikke oppleves skremmende for andre reisende at det går an å få med seg en kniv gjennom sikkerhetskontrollen?

- Jeg ville ikke brukt ordet skremmende. Det er dessuten lov til å ha med seg spisse gjenstander med knivblad mindre enn seks centimeter, sier Ingstad.

- Men dette var et knivblad på over seks centimeter?

- Det er de opplysningene vi har fått, og det kan se slik ut, ja, sier han.

- Denne personen glemte å ta ut kniven fra bagasjen, men hva hvis det hadde vært en person med et reelt ønske om å ha med seg kniv ombord?

- Det er myndighetene som setter sikkerhetsregiment, og vi etterlever det på et nivå som gjør at det ikke er et større utslag på Værnes enn ellers i landet. Utover det vil jeg ikke kommentere ytterligere, sier Per Jarle Ingstad.

LES OGSÅ: Nye regler for nødpass i Trondheim og på Værnes

Kan ikke garantere at det ikke skjer igjen

Trondheim lufthavn Værnes har i tillegg til svarene fra Ingstad sendt en kommentar på mail til Adresseavisen:

«Kvaliteten og nivået i sikkerhetskontrollen på Værnes er god og tilfredsstiller kravene som er satt fra Luftfartstilsynet. På generelt grunnlag kan vi si at knivblad over 6 cm ikke er tillatt i håndbagasjen. På bildet ser det ut til at knivbladet er lenger enn dette, så her har det dessverre vært en brist i våre rutiner. Vi går nå igjennom dette med vår leverandør av sikkerhetstjenester for å unngå at noe tilsvarende skal skje igjen. Vi kan imidlertid ikke garantere at en menneskelig svikt ikke vil oppstå igjen og forårsake slike hendelser, men de tilhører heldigvis unntaket».

Fungerende lufthavnsjef i Avinor, Per Jarle Ingstad, sier de akkurat har hatt en gjennomgang av sikkerheten ved flyplassen, og at de får høre at de gjør en god jobb. 

Fungerende lufthavnsjef i Avinor, Per Jarle Ingstad, sier de akkurat har hatt en gjennomgang av sikkerheten ved flyplassen, og at de får høre at de gjør en god jobb. 

På forsiden nå