Mannen i 20-årene var død da politiet kom til boligen i Lånke i Stjørdal natt til lørdag. Politiet siktet fire menn for å ha medvirket til skader som førte til at mannen døde. Retten varetektsfengslet tre av dem.

Sør-Trøndelag tingrett mener det er skjellig grunn til å mistenke de tre mennene fra Litauen for å ha utført en straffbar handling. Retten har lagt vekt på at det er fare for bevisforspillelse og har derfor ilagt brev- og besøksforbud de to første ukene av varetektsfengslingen. Retten mener det er viktig av hensyn til etterforskningen at de siktede ikke får anledning til å kommunisere med hverandre. De siktede har interesse i å tilpasse forklaringene sine, mener retten.

«Retten finner at det av hensyn til etterforskningen er viktig at siktede ikke gis anledning til å kommunisere med andre involverte.» heter det i kjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett.

Siktet for å ha påført skade slik at han døde

Det er en svært alvorlig sak der etterforskningen er helt i startfasen, mener retten i sin kjennelse og slår fast at det gjenstår mye etterforskning. Fengslingsmøtene gikk bak lukkede dører i tingretten mandag.

- De fire mennene fra Litauen er alle siktet for å ha medvirket til at avdøde er påført skader slik at han døde, sier politiadvokat Anita Ravlo Sand. Hun vil ikke gå inn på hvilke skader det er snakk om. Hun vil heller ikke si mer om hva som skjedde natt til lørdag da avdøde skal ha blitt drept.

Siktede ringte selv til AMK-sentralen. Alle fire nektet straffskyld under fengslingsmøtene mandag.

Den ene ble løslatt

Den siste av de fire siktede ble løslatt. Men påtalemyndigheten mener at også han burde varetektsfengsles og varslet i fengslingsmøtet at avgjørelsen om løslatelse blir anket med oppsettende virkning. Lagmannsretten vil avgjøre spørsmålet om varetektsfengsling enten i dag eller onsdag.

De siktede er fire menn fra Litauen, født i 1968, 1973, 1983 og 1988. Alle fire nektet straffskyld under fengslingsmøtet mandag. De fire sitter ved Trondheim kretsfengsel, Tunga, og saken gikk for Sør-Trøndelag tingrett av praktiske grunner. Ingen av de fire var til stede i retten da kjennelsen ble avsagt. Kjennelsen meddeles de siktede via tolk, med opplysning om at de kan anke innen to uker.

Krangling og håndgemeng

Retten mente derimot at det er skjellig grunn til å mistenke de tre andre for en straffbar handling som kan medføre straff på mer enn seks måneders fengsel. Retten har lagt vekt på at de alle tre var på stedet da avdøde skal ha blitt drept. Det var ifølge retten kun de tre siktede og avdøde som var der. Retten viser også til krangling og håndgemeng mellom avdøde og en av de siktede.

Også i forbindelse med rettsforhandlingene mandag var politiet opptatt av at de fire siktede ikke skulle snakke sammen. Hver av de siktede ble behandlet hver for seg. Da de kom til fengslingsmøtene som ble avviklet i tur og orden, ble de plassert i hver sitt rom slik at de ikke møttes og kunne snakke sammen.

Advokat Per Ove Sørholt forsvarer en av de tre som ble varetekstfengslet i fire uker.

- Jeg konstaterer at retten fant vilkårene for fengsling til stede, sier han.

Mandag kveld hadde ikke Sørholt snakket med sin klient og var ikke kjent med om han ønsker å anke kjennelsen om varetektsfengsling eller ikke. Ellers vil ikke Sørholt kommentere saken. Forklaringene er klausulert og fengslingsmøtet var lukket.

Én av de siktede har også lagt til grunn at familien i Litauen er avhengig av hans inntekt. Retten har ikke tatt hensyn til det.

Siktet etter dødsfall

De fire mennene ble alle siktet etter at mannen ble funnet død natt til lørdag. De hadde vært sammen i boligen til den ene av de siktede i Lånke i Stjørdal.

Klokken 4.30 natt til lørdag fikk politiet melding om at en mann var skadet. Da politiet kom fram, var den skadde mannen død. To av de siktede var på stedet, mens to andre ble pågrepet i en bolig i Stjørdal sentrum, der de bodde sammen med avdøde og én av de andre som er siktet. Én av dem som ble pågrepet i Stjørdal sentrum har forklart at han forlot stedet en snau time etter midnatt. Retten mener det er relativt klart at dødsfallet skjedde et par timer etter dette. Retten mener også at hans forklaring om at han ikke var til stede da mannen døde, styrkes av andre forklaringer. Retten mener derfor det ikke er skjellig grunn til å mistenke ham for grov kroppsskade eller medvirkning til dette.

Advokat Kjell Horseng forsvarer mannen. Horseng slår fast at det er samsvar mellom det den siktede har forklart og det retten har kommet fram til. Han har ikke snakket med klienten sin etter at han ble kjent med kjennelsen, men regner med at han er glad for å bli trodd.

Jobbet og bodde sammen

Den avdøde og tre av de siktede bodde sammen og jobbet i samme håndverkerfirma. Sjefen for firmaet har bare godt å si om alle fire. Han hadde leid et hus til de ansatte i sitt eget nabolag og var også mye sammen med dem privat.

- De var verdens beste folk, alle fire, sier han.

- De er rolige folk som det aldri har vært noe bråk med.

Her er krimteknikere på vei inn i boligen i Stjørdal sentrum.