Det ble snøret i bånn for den 58 år gamle laksefiskeren Ulf Olsson fredag formiddag. Han forteller levende om kampen med lakseruggen i Stjørdalselva.

- Jeg skjønte at det var en stor fisk mot slutten. Men jeg ble «förvånad» da vekta stoppet på 18 kilo. Det er ikke ofte man ser en så stor laks, sier han fornøyd til Adresseavisen.

- Red for å miste den

Han slo sin egen lakserekord i Norge med god margin.

- Jeg har fisket siden jeg var 25 år, og jeg har tatt en fisk i Sverige som var større, men den ble aldri veid, sier han.

Han har fisket i Stjørdalselva tidligere, men aldri på valdet Nord Kringen i Flornes.

- Jeg hadde flaks med at fisken ikke befant seg i en strid kulp. Det hele var over på 20 minutter. Den var inne ved stranden 3-4 ganger. Jeg var selvsagt redd for at jeg skulle miste den, sier han.

Kristoffer Fordal eier gården Nord Kringen i Flornes og valdet ved samme navn. Han forteller at dette er sesongens største laks i Stjørdalselva. Fisken ble tatt med flue i Holmhølen.

- Ulf hadde skjønt at det var storlaks på kroken, men han fikk 20 minutter med høy puls før han hadde den på land, sier Fordal.

- Kroken satt godt fast

Laksefiskeres største mareritt er å miste en storrugg, og det var nok en tanke som meldte seg hos den svenske storfiskeren også.

- Da laksen var på land så han at flua og kroken hadde satt seg godt fast, så han hadde neppe mistet den. Men det vet man jo ikke før laksen er på land, sier Fordal.

Veide 18 kilo

Det var en meget fornøyd svenske som kom for å veie fisken på gården. Vekta veide 18,0 kg og målebåndet viste 1 meter og 18 cm.

- Akkurat nå ligger Ulf godt an til å vinne vandrepokalen som vi har i Stjørdalselva. Den deles ut hvert femte år, forklarer Fordal.

Olsson tilhører en gruppe laksefiskere fra Stockholm og omegn som kaller seg Strømsfiskarna. Deler av denne gruppa har vært på valdet i Stjørdal siden 1978.

- Men dette var Ulf sin første gang i Nord Kringen. Det var en del av laksekompisene som ga ham tyn for at han fikk en svær laks på første forsøk.

Kun åtte plasser

Foran årets tur til Stjørdalselva hadde lakseklubben fra Sverige hatt loddtrekning om hvem som skulle få dra til Stjørdal. Det var nemlig 16 personer som ønsket å dra til Trøndelag, men bare åtte plasser.

- Ulf var veldig fornøyd med oppholdet, og han blir nok med i loddtrekningen neste år også, sier Fordal, og opplyser at den svenske gjengen dro hjem tidlig lørdag morgen.

- Han la seg tidlig fredag kveld. Av naturlige årsaker, sier Fordal med en latter.

Hovedpersonen selv sier at han også fikk laks på 4 og 4,7 kilo tidligere i uka. Men den aller største ble tatt dagen før avreise.

- Det var jo perfekt timing. Mandag skal jeg levere laksen til røkeri og så blir det røkt laks i store mengder fremover, sier han, og lover å komme tilbake neste år.

Laksefisket startet 1. juni, og Adresseavisen var med da startskuddet gikk for laksefisket i Gaula.

- God sesong

Valdeier Fordal forteller at det så langt har vært en god sesong med hele 40 registrerte lakser de siste to ukene. Tidligere denne uka ble det tatt en rugg på 13,1 kilo.

- Den største fisken som er tatt på valdet veide 20,4 kilo. Jeg vet at det står flere rugger nedover valdet, for det er flere som har meldt om tapt laks, sier Fordal forlokkende.

Her er flere gode laksehistorier:

- «Oh, wow», det her er et skikkelig monster

Marte (7) tok storlaks i Nidelva

- Det villeste jeg har opplevd

- Jeg hadde aldri forestilt meg at jeg skulle få en monsterlaks i Norge

Følg Adresseavisen på  Facebook Instagram  og  Twitter.