4000 så premieren på Stiklestad-spelet

Kulturminister Linda Hofstad Helleland sto i går for den offisielle åpningen av det 63. spelet på Stiklestad. – Dette er både nyskapende historieformidling og inspirerende teater, sa hun.

Kongen på Stiklestad, Trond Espen Seim, red mellom benkeradene. I underkant av 4000 overvar spelpremieren på Stiklestad. 

Saken oppdateres.

Etter en regntung generalprøve og søkkvåte aktører, bød premierekvelden på vakker kveldsstemning i Stiklestadamfiet. Dette var også Hanne Tømtas første år som spel-instruktør hvor hun fikk prøve ut en del nye ting.

Skaper verdier

- Trøndelag er stedet som har formet meg, både som menneske og politiker, og som kulturminister med kontor i Oslo ser jeg at altfor mange er altfor opptatt av det som skjer i hovedstaden, og dessverre ikke like opptatt av det som skjer rundt omkring i landet vårt. Det er synd, for Norge er så ufattelig mye mer enn Oslo, og langt unna det urbane livet på Grünerløkka. Ute i distriktene skapes det ikke bare fantastiske spel og kultur, det skapes også verdier og arbeidsplasser som er av svært høy kvalitet.

Stor interesse

I underkant av 4000 publikummere så onsdagens premiere, og over 11 000 har betalt eller reservert plass til årets forestillinger.

Kulturministeren var ikke i tvil om at spelet på Stiklestad har betydd mye for veldig mange, og at Stiklestad som symbolsted har en viktig plass i folks bevissthet.

- Stiklestad har satt dype spor, mener hun.

Nasjonalt ansvar

Årets tema på Stiklestad er vendepunkt. Dette kom også kulturministeren inn på i sin åpningstale.

- Da jeg så verdien av å vokse opp i ei lita bygd i Trøndelag, at det å se ting på en annen måte faktisk er en ressurs, var det et vendepunkt for meg. Og vi har alle slike opplevelser i livet, øyeblikk som gjør at alt forandrer seg, sa Linda Hofstad Helleland, som mente «Spelet om Heilag Olav» har satt dype spor i den norske folkesjelen.

I 2030 er det tusen år siden Olav Haraldsson falt i slaget på Stiklestad.

- Jubileet i 2030 må bli en nasjonal markering, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

På forsiden nå