- Pride-paradene gjorde meg usikker på om jeg faktisk var lesbisk

Stjørdalingen Therese Thyholt Henriksen (20) fra NRK-serien «Ut av skapet» hyller Trondheim Pride, men håper unge ser at homofili er mer enn parade-bildene viser.

- Når hverken mamma eller pappa har problemer med at jeg er lesbisk er det ingen grunn til at jeg skal ha det heller, sier Therese Tyholt Henriksen (20) fra Stjørdal. 

Saken oppdateres.

- Jeg ville vise at man ikke trenger å være stereotypisk for å være homofil. Hadde serien vært vist på tv da jeg gikk på ungdomsskolen, så hadde det hjulpet meg mye, sier Therese Thyholt Henriksen (20), som i høst er en av fem skeive unge som er med i tv-serien «Ut av skapet» på NRK.

Mandag kunne seerne være med når Thyholt Henriksen fortalte pappaen sin at hun er lesbisk.

- Jeg fryktet det verste, men det gikk veldig fint. Han hadde ingen problemer med det. Mamma fikk vite det for tre år siden, og det var også en positiv opplevelse. Og når ingen av dem har problemer med at jeg er lesbisk er det ingen grunn til at jeg skal ha det heller, sier hun.

Les hva Therese Thyholt Henriksen selv skriver om hvordan hun har opplevd å være med i tv-serien «Ut av skapet»: «Jeg ønsker aldri å presentere meg med «Hei, jeg heter Therese og er lesbisk», og det burde ikke være nødvendig»

- Pride gjorde meg usikker

Lørdag er det klart for Trondheim Pride 2016. Stjørdalingen har aldri deltatt på festivalen, men synes det er et viktig arrangement. Hun understreker likevel at homofili uttrykkes på mange måter, og at det er viktig at mangfoldet kommer fram gjennom media.

- Pride-paradene gjorde meg usikker på om jeg faktisk var lesbisk. Jeg kjente meg ikke igjen i det som ble vist i media av Pride-paradene i det hele tatt. Min uttrykksmåte og personlighet passet mye bedre inn i «heterofil-boksen». I etterkant tenker jeg at det er viktig å arrangere Pride, men for dem som ikke kjenner andre homofile kan paradene virke litt voldsomme, sier hun.

Nettopp derfor sa hun ja til å bli med i NRK-serien «Ut av skapet», for å vise mangfoldet.

Lederen for Trondheim Pride sa dette: - Ofte er homofile åpne blant venner og familie, men ikke på jobb eller i idretten. Spesielt gjelder dette herrefotballen, som fortsatt har et «macho»-preg over seg.

- Nektet på at jeg var lesbisk

Men å stå fram som lesbisk var ikke et enkelt valg. De første tankene rundt legningen kom da hun begynte på ungdomsskolen, men hun prøvde den gangen å skyve tankene unna.

Hun følte på en forventning om at hun skulle være heterofil, og hun var redd for at noen skulle få vite hemmeligheten hun bar på.

- Homofili var så ukjent for meg. Jeg hadde ingen rundt meg jeg kunne identifisere meg med, og vi lærte heller ingenting om temaet på skolen. Så jeg bare nektet overfor meg selv at jeg var lesbisk, sier Thyholt Henriksen.

LES OGSÅ: Sto frem som transperson midt under kirkemøtedebatten

Fripenn: Kom og sett dere barn, så skal jeg fortelle om den tiden da bare sjøfolk hadde tatoveringer og bare fotballdommerne var homo.

- Full støtte fra Forsvaret

I fjor gjennomførte hun førstegangstjeneste i 2. bataljon på Skjold i indre Troms og dimitterte rett før sommeren. Under innspilling i fjor fikk hun innvilget to uker med permisjon for å delta i programmet, noe Forsvaret støttet henne fullt ut til å gjøre.

Therese Tyholt Henriksen (20) bor nå i Oslo og studerer til å bli sykepleier. Hun ønsker å gå tilbake til Forsvaret og jobbe når hun er ferdig utdannet. 

 

Stjørdalsjenta bor nå i Oslo og studerer til å bli sykepleier. Hun ønsker å gå tilbake til Forsvaret og jobbe der når hun er ferdig utdannet.

Etter deltagelsen i NRK-serien har hun fått mange positive tilbakemeldinger.

- Det er fint å vite at man bidrar til å gjøre det enklere for andre å komme ut av skapet, sier 20-åringen.

LES OGSÅ: Fyller NSB-tog fra Trondheim med Pride-deltagere

LES OGSÅ: Grønt lys for kirkelig vigsel av homofile og lesbiske

På forsiden nå