Det var mandag formiddag at femmannsboligen på Byåsen i Namsos begynte å brenne.

- Det var samboeren min Katarina som oppdaget brannen. Hun hørte at det knitret på loftsstua, og gikk opp for å sjekke. Der så hun både flammer og røyk. Hun hentet brannslukningsapparatet og prøvde å slukke, før hun sprang ut i gangen for å varsle naboene, forteller Rosenvinge.

Selv var han på jobb da det skjedde. Samboeren glemte telefonen i leiligheten da hun sprang ut, og måtte få en av naboene til å varsle brannvesenet. Hun fikk også låne en telefon for å varsle Rosenvinge, som kastet seg i bilen. Brannbilene passerte ham på turen hjem.

Så blålysene i speilet

- Jeg husker ingenting av bilturen, annet enn at jeg så blålysene i speilet. Det tok lang tid før brannvesenet fikk kontroll. Det var mye røyk; hele Gullvikmoen og Prærien var røyklagt, forteller han.

Røykdykkere ble sendt inn i huset for å sjekke at alle hadde kommet seg ut.

- Det bor en familie med en liten unge på en loftshybel vegg i vegg med der brannen startet. De hadde heldigvis komme seg ut.

Store skader på huset

- Hvor alvorlig er skadene?

- Det er store skader på huset, særlig på vår side og spesielt i tredje etasje der brannen startet. Vi har ikke vært inne og sett ennå, så vi vet ikke hvordan det er lengre nede. De brukte utrolig mye vann i slukkingsarbeidet, så det er nok en del vann-, sot- og røykskader, sier Rosenvinge.

- Vet dere noe om brannårsaken?

- Nei. Politiet har ikke vært inne og etterforsket ennå.

Mye er gått tapt

Rosenvinge tror at mange av eiendelene deres er gått tapt. Den eldste sønnen hans hadde en del saker liggende like ved der brannen startet. De er sannsynligvis borte.

- Jeg har flere instrumenter i leiligheten. Blant annet en bass jeg har hatt siden konfirmasjonen med stor affeksjonsverdi, og en gitar som jeg har arvet. Jeg vet nøyaktig hvor de ligger, men vi får ikke gå inn før de er ferdig med å etterforske, sier han.

Han er også bekymret for hva alt vannet har gjort med samlingen av vinylplater.

- Det er en av mange jævlige ting med dette. Flere av platene er umulig å få tak i på nytt, det er klenodier jeg har lett etter i årevis, sier han.

Alt av nyere fotografier har han lagret i den digitale skyen, så de er reddet, selv om datamaskinen og eksterne harddisker kanskje er skadet. Verre er det med familiebildene fra da barna var små.

På utkikk etter leilighet

Heldigvis var alle i huset forsikret, forteller Rosenvinge. Men det vil ta tid å få reparert skadene. De må belage seg på å leie bolig i minst et år.

Frem til nå har de lånt et rom hos et vennepar, men nå er de på utkikk etter en leilighet.

Tidligere denne uka skrev Rosenvinge et innlegg på Facebook om hva som hadde skjedd, og spurte etter tips om ny leilighet. Søndag kveld er innlegget delt over 200 ganger.

- Vi er utrolig takknemlige for hjelpen vi har fått fra naboer og venner. Det har vært mange støttende meldinger og folk som har tilbydd oss overnatting. Det er godt når man opplever noe sånt, sier Johannes Rosenvinge.

Slik så det ut da femmannsboligen på Byåsen i Namsos begynte å brenne. Foto: Bjørn Tore Ness, Namdalsavisa
Denne meldingen la Rosenvinge ut tidligere denne uka. Søndag kveld var den delt over 200 ganger. Foto: SKJERMDUMP