Lånke-saken til retten i februar:

Fant flere blodflekker fra avdøde spredt på genser

På genseren til den ene dødsvoldsiktede (48) litaueren i Lånke-saken er det funnet blodspor fra avdøde (23) spredt rundt. Dette stammer sannsynligvis fra voldsutøvelse, mener retten.

Rettssak: En 23 gammel Litauer ble funnet død i Lånke i Stjørdal natt til lørdag 9. juli. Fire landsmenn er siktet i saken. Nå er det forhåndsberammet straffesak i februar neste år.  Foto: Kristin Slotterøy

Saken oppdateres.

48-åringen ble onsdag varetektsfengslet i nye fire uker av Inntrøndelag tingrett. Det ble også to av de andre siktede litauerne i saken (28 og 32). Ingen av dem erkjenner straffskyld etter siktelsen på grov kroppskrenkelse med dødsfølge, eller medvirkning til dette.

Adresseavisen har tidligere skrevet at det etter dødsfallet ble funnet blodige klær i en leilighet som noen av de siktede disponerte i Stjørdal. En genser med blodspor fra den avdøde 23-åringen ble et tema for Inntrøndelag tingrett i forbindelse med varetektsfengslingen av 48-åringen onsdag. I tidligere kjennelser går det frem at mannen var til stede da voldsutøvelsen startet. Han har imidlertid forklart at han sprang fra stedet og til den nevnte leiligheten i Stjørdal sentrum.

LES OGSÅ: Her rekonstrueres dødsvold-saken i Lånke

Frykter de vil forlate landet

Retten fikk presentert to forklaringer på hvordan avdødes blod kunne ha havnet på genseren 48-åringen. Den ene teorien var avsmitting i politiets cellebil, mens den andre var at siktede hadde vært i kontakt med en blodflekk på et rekkverk.

- Jeg prosederte på at det er flere mulige årsaker til blodet har havnet der. Det ene fremstår ikke mer eller mindre sannsynlig enn det andre, sier 48-åringens forsvarer Per Ove Sørholt.

At det er snakk om «en rekke blodfunn spredt rundt på genseren» gjør imidlertid, etter rettens mening, at det er mer sannsynlig at «blodet stammer fra aktiv deltagelse i voldsutøvelse», enn en av de andre teoriene som ble lansert av siktede, går det frem av kjennelsen.

48-åringen, og de to andre siktede, ble fengslet begrunnet i unndragelsesfaren. I likhet med påtalemyndigheten mener retten at det er grunn til å frykte at litauerne vil forlate landet om de løslates.

LES MER: - Siktede ringte AMK-sentralen

LES OGSÅ: Foreldre fra Litauen identifiserte avdøde

LES OGSÅ: Politiet vurderer rekonstruksjon

Straffesak neste år

Det går også frem av kjennelsene i saken at straffesaken er forhåndsberammet til februar neste år.

Det var ved 04.30-tiden natt til lørdag 9. juli at politiet fikk melding via AMK-sentralen om at en person var alvorlig skadd i Lånke. I et skogholt nær et gårdsbruk ved Frigården ble den 23 år gamle litaueren funnet død. De nå varetektsfengslede litauerne samt en 43-årig landsmann ble pågrepet. 43-åringen ble løslatt fra varetekt tidligere i august.

Det er tidligere kjent at de fem litauerne var samlet til en sosial sammenkomst ved en bålplass ved gården. Dette er det sentrale åstedet. Det skal på et tidspunkt ha oppstått en slåsskamp som endte med at 23-åringen fikk skader. Den foreløpige obduksjonsrapporten viste at mannen døde av skadene han ble påført.

Den avdøde og tre av de siktede bodde sammen og jobbet i samme håndverkerfirma, mens den siktede 32-åringen bodde i et hus i tilknytning til gården som ligger nær det sentrale åstedet.

På forsiden nå