- Dette er helt som forventet

Men verdalsordfører Bjørn Iversen (Ap) avviser blankt å jobbe videre med kommunesammenslåing.

En fornøyd Verdals-ordfører Bjørn Iversen (til v.) skryter av fylkesmann Inge Ryans (til h.) respektfulle håndtering av kommunereformen. - Han har vist stor respekt for lokaldemokratiet, sier Iversen. 

Saken oppdateres.

Fylkesmann Inge Ryan i Nord-Trøndelags kom fredag med tilrådning om sammenslåing til tre nye kommuner og grensejustering på tre områder. Kommunesammenslåingene er i tråd med kommunenes egne vedtak.

- Denne saken er håndtert veldig bra. Vi har en fylkesmann som har håndtert det med stor og nødvendig respekt for kommunene og lokaldemokratiet, sier verdalsordfører Bjørn Iversen (Ap).

Ryan understreker imidlertid at dersom alle målene i kommunereformen skal nås må kommunene jobbe videre mot sammenslåing. Han peker på seks regionkommuner det er naturlig å jobbe videre med. En av disse er Innherred, bestående av Levanger, Verdal og Frosta.

- Det er forsiktig sagt fra fylkesmannen at dersom man går videre er dette noe å se på, sier Iversen.

LES OGSÅ: - Fylkesmennene vil tilrå sammenslåing

- Er det aktuelt å jobbe videre med sammenslåing for dere?

- Overhodet ikke. Vi har aldri hatt noen underskrevet intensjonsavtale om sammenslåing. Den nektet jeg å underskrive. Konklusjonen i Verdal er overtydlig. Det har vært veldig stort engasjement i denne saken, sier Iversen, og skryter av Ryans håndtering av saken.

LES OGSÅ: Levanger sa ja - Verdal sa nei

Ryan selv understreker at han mener det er riktig å forholde seg til de kommunene som selv har kommet frem til at sammenslåing er det rette.

- Dersom man skal gå videre har vi sagt at vi føler det er naturlig at Frosta slår seg sammen nordover. Men kommunen kunne også gått sørover, sier Ryan.

- Det har vært lansert at grensene mellom Stjørdal og Levanger kanskje burde vært justert, du har ikke konkludert med det?

- Nei, men dersom Frosta har et sterkt ønske om tilhørighet sørover så er det noe vi må se på, sier Ryan.

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) var den som lanserte det omstridte forslaget om å dele Levanger kommune og la Åsen tilfalle Stjørdal.

LES OGSÅ: - Ivar Vigdenes må ha tatt for mye Møllers tran

Vigdenes kaller uttalelsen fra Ryan om at det kan være aktuelt å se på grensene, for interessant.

- Bortsett fra det synes jeg det som fylkesmannen har lagt fram var helt som forventet, sier Vigdenes., som fortsatt er åpen for å jobbe videre med en Værnes kommune.

I sin presentasjon fredag peker også fylkesmannen på at en Værnes kommune, bestående av Stjørdal, Meråker og flere sørtrønderske kommuner vil være riktig for å nå alle målene i kommunereformen. På direkte spørsmål svarer Ryan til at det er snakk om Selbu, Tydal og evt hele eller deler av Malvik, som bør være med i en slik kommune. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag peker imidlertid på at Malvik heller bør inngå i Trondheim kommune.

LES OGSÅ: Ap vil ha omkamp om Værnes kommune

Meråker-ordfører Kari Anita Furunes (Sp) sier det som kom fra Fylkesmannen i Nord-Trøndelag er som signalisert forventet.

Hun er avvisende til å jobbe videre med Værnes kommune.

- Vi har et enstemmig kommunestyrevedtak om å fortsette som nå, som egen kommune. Vi må ta det som kommer i fremtiden, men vi har et ansvar for selv å utvikle Værnesregion-samarbeidet.  Det er vi helt avhengig av. Slik situasjonen er nå så bygger vi videre på detteDet er en del å hente der, sier hun.

På forsiden nå