Jens Stoltenberg i ny bok:

- Jagland mente Bjarne Håkon var illojal

Bjarne Håkon Hanssen truet med å trekke seg hvis Thorbjørn Jagland fortsatte som partileder.

Stoltenbergs mann: Statsminister Jens Stoltenberg (tv) og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen presenterer her regjeringens forslag til ny modell for alderspensjon i folketrygden. De to sammen.  

Saken oppdateres.

At Bjarne Håkon Hanssen hadde lekket til VG om personkonflikter internt i partiet, holdt på å koste ham posisjonen som helse- og sosialpolitisk talsmann i Ap.

Les her hva Jens Stoltenberg sier om Trond Giske: Kunne være egenrådig og sta

Først etter at han hadde bedt om unnskyldning til partileder Thorbjørn Jagland, fikk han posisjonen. Det kommer frem i boken «Min historie», som ble lansert fredag morgen.

Truet med å trekke seg

Jens Stoltenberg forteller i kapitlet «Lederstrid» at i etterkant av et landsstyremøte i Arbeiderpartiet i 2001 trodde han først at han hadde klart å dempe personkonflikten i partiet, ved å stille seg bak partileder Thorbjørn Jaglands tale.

Men neste dag smalt det i avisen VG. Der sto det at Jens Stoltenberg hadde blitt kontaktet av flere statsråder. De ville gå av ved neste stortingsvalg, hvis ikke Stoltenberg stilte som leder mot Jagland på landsmøtet neste år.

LES OGSÅ: Stoltenberg vurderte å stille som statsministerkandidat i 2017

- Det var riktig, Bjarne Håkon Hanssen og Karita Bekkemellem Orheim hadde fortalt meg at de ikke orket situasjonen i partiet mer, med konflikter, mistenkeliggjøring og personangrep. De sa de ville gå av ved neste stortingsvalg dersom Thorbjørn fortsatte som partileder, og mente jeg skyldte mine støttespillere å stille opp.

Følte seg ussel

Jagland ble forbannet på oppslaget i VG, og ville vite hvem som sto bak. Da mistanken falt på Hanssen, klarte ikke Stoltenberg å lyve.

- Jeg følte meg ussel da jeg ikke klarte å benekte det. Jeg regnet med at Bjarne Håkon ble stemplet og «svartelistet» av Thorbjørn

Stoltenbergs mistanke ble bekreftet da de senere skulle velge talspersoner til ulike saksområder.

Adresseavisen september 2001: Utrygge jobber i maktens korridorer

Hanssen var dyktig, og Stoltenberg ønsket han derfor som helse- og sosialpolitisk talsmann.

Illojal

Men Jagland protesterte. Han mente Bjarne Håkon Hanssen var illojal, og ikke kunne velges.

- Til slutt måtte Bjarne Håkon be Thorbjørn om unnskyldning for VG-utspillet. Først da fikk han posisjonen, skriver Stoltenberg.

Bjarne Håkon Hanssen skriver i en tekstmelding til Adresseavisen fredag morgen at han foreløpig ikke har en kommentar.

På forsiden nå