- Skuffet? Det er mildt sagt

Leka-ordfører Per Helge Johansen (Sp) er forbannet på fylkesmannens råd om sammenslåing.

Leka-ordfører Per Helge Johansen (foran) har imidlertid ikke gitt opp kampen, og reiser i løpet av kort tid til Oslo for å diskutere nærmere med lederen for kommunal- og forvaltningskomiteen. 

Saken oppdateres.

- Jeg trodde vi hadde den beste fylkesmannen her hos oss, så jeg håpet på en helt annen beskjed enn dette, sier Johansen.

Her kan du lese om fylkesmannen i Nord-Trøndelags tilrådning og de klare signaler om at småkommunene bør finne seg sammenslåingspartnere.

Leka-ordføreren har imidlertid ikke gitt opp kampen, og reiser i løpet av kort tid til Oslo for å diskutere nærmere med lederen for kommunal- og forvaltningskomiteen.

Fikk håp fra nord

Johansen viser til fylkesmannen i Nordlands fremlegging tidligere denne uken, der konklusjonen var at Lekas nabokommune Bindal burde forbli egen kommune og at det ikke burde skje grensejusteringer her.

LES OGSÅ: - Fylkesmennene vil tilrå tvangssammenslåing

I sin tilrådning kom Ryan spesielt inn på Leka og de to andre veldig små kommunene i fylket, Røyrvik og Namsskogan. Han signaliserte klart at disse tre burde bruke de neste tre månedene til å finne løsninger som gjør dem mindre sårbare. Underforstått: Lete etter noen å slå seg sammen med.

- Ingen er tjent med dette

Ryan peker også på at dersom målene i kommunereformen skal nås er det naturlig at Nærøy, Vikna og Leka, eventuelt med hele eller deler av Bindal, slår seg sammen. Han tilråder også grensejustering på øya Austra, som er delt mellom Nærøy, Leka og Bindal.

Alt dette får Johansen til å se rødt.

- Det er ingen som er tjent med dette.

LES OGSÅ: Spente på fylkesmannens kommunekart

LES OGSÅ: Disse kommunene kan bli tvunget til å slå seg sammen

- Vi står best alene. Vi vet at vi alene har et bedre tjenestetilbud for våre innbyggere enn naboene. Vi har hjemmetjenester i hele kommunen og 24 timers legevakt. Det er det veldig stort engasjement i lokalsamfunnet for å bevare. Det er tungt å komme hit og ikke få den forståelsen når vi trodde vi var enige om dette, sier en skuffet Johansen.

Viser til Sanner

Han hevder å ha støtte fra kommunereformens far, kommunal. og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), på at det bør gis unntak fra kravet om sammenslåing til Leka og de andre øykommunene, fordi de står best alene.

- Vi kommer i løpet av kort tid til å reise til Oslo for å møte de andre ni øykommunene for å diskutere . Vi er ti stykker som har møttes flere ganger før. Nå har vi avtalt møte med lederen for kommunalkomiteen, Helge André Njaastad (Frp), sier Johansen.

LES OGSÅ: Disse kommunene kan bli tvunget til å slå seg sammen

I tillegg til Leka skal også representanter for Smøla kommune delta på dette møtet. Ingen andre midtnorske øykommuner er med i nettverket.

- Det virker som om vi er de eneste som er uenige med fylkesmannen her i dag. Vi mener vi kan vise at det ikker er gunstig for oss å slå seg sammen med andre. Det kommer vi til å jobbe videre utfra, sier Johansen.

På forsiden nå