–Jeg vil si det sånn at vi er et tryggere land dersom de kommer hit enn om de ikke kommer, svarer Vigdenes på spørsmålet om ikke en amerikansk troppestasjonering i Stjørdal gjør Værnes og byen til et viktigere mål for en fiende.

Sist uke ble det kjent at amerikanerne ønsker å stasjonere 300 marinesoldater på Værnes. Soldatene er en ren kampavdeling, men skal benytte utstyr fra de amerikanske fjell-lagrene i Trøndelag til trening.

Stjørdalsordføreren sier han ser ønsket som nok en bekreftelse på hvor viktig Stjørdal og Værnes er i forsvarssammenheng. også med tanke på de amerikanske fjell-lagrene i Trøndelag.

–Vi skal ta imot dem med åpne armer om de kommer. Det er et veldig godt forhold mellom Norge og våre allierte og jeg vet det er stor interesse for å få lov til å komme hit og øve mer, sier Vigdenes.

Delt lokalt

Både han, varaordfører og tidligere offiser, Ole Hermod Sandvik (H) og Venstres Leif Eggen, er klart positiv til planene, er Aps Joar Håve mer skeptisk, ifølge lokalavisen Stjørdalens-Blad.

–Jeg er skeptisk. En fast stasjonering av 300 amerikanske soldater på Værnes kan eskalere det utfordrende forholdet mellom NATO og russerne, sier Håve til lokalavisen.

Vigdenes understreker overfor Adresseavisen at sikkerhetspolitikken ikke er en sak for kommunestyret i Stjørdal. Han henviser til at han er enig i signalene som partikollega Liv-Signe Navarsete har kommet med, om at amerikanske styrker ikke må gå på bekostning av norske styrker.

I tråd med basepolitikken

–Jeg oppfatter egentlig at signalene fra de fleste politikerne er at dette ikke må være et brudd på basepolitikken. Jeg er trygg på at det vil bli tatt hensyn til dette dersom man går videre med planene, sier Vigdenes.

Senterpartiets forsvarspolitiske talskvinne har ikke noe behov for å «gå i rette» med sin partikollega, stjørdalsordføreren Ivar Vigdenes.

–Jeg skjønner godt at man er begeistret i Stjørdal. Dette vil føre til stor aktivitet og mange «nye innbyggere». Selvsagt vil en lokal ordfører synes at dette er stas. Men noen må se på det overordnede. Min jobb er å ha det nasjonale blikket på dette, sier Navarsete.

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes og flere andre sentrale stjørdalspolitikere ønsker amerikanske soldater hjertelig velkomne til kommunen. Foto: Morten Antonsen