Det var lørdag at John Skarpnes fra Hestvika på Hitra var ute og fisket.

Den pensjonerte fiskeren hadde satt garn i Bjørnavågen ved Hestvika i håp om å få torsk eller lyr. Men noe ganske annet hadde svømt inn i garnet.

83 kg og tre meter lang

- Garnet var veldig tungt, så jeg tenkte jeg hadde fått en nise, for det har jeg fått ganske mye av i det siste. Men så fikk jeg se spydet som kom over rekka. Da skjønte jeg det var en sverdfisk, sier Skarpnes.

Broren til Skarpnes var i en båt like i nærheten og kom og hjalp ham å få opp den nesten tre meter lange fisken opp i båten.

- Sverdfisken var 83 kilo og cirka tre meter lang. Vi slet litt med å få den opp på brygga, opp gangveien og inn i bilen, ler Skarpnes.

Det var Hitra-Frøya som først omtalte saken.

For to år siden fikk Karl Johan Valderhaug sverfisken blue marlin på over 390 kilo på kroken

Regnes som en delikatesse

Sverdfisk regnes som en delikatesse, men den heldige fiskeren valgte likevel å selge den videre. Mandag leverte han fisken til fiskemottaket på Hitra, og natt til tirsdag ble den fraktet til en grossist ved Oslo Fiskehall.

- Jeg har snakket med flere som har spist sverdfisk i utlandet, den skal være veldig god både til grilling og som sushi. Jeg vet ikke hva grossisten i Oslo velger å bruke den til ennå.

- I Sverige selges sverdfisk til 349 kroner kiloen, men vi fiskere får ikke så mye, legger han til.

Sjelden observert i Norge

Sverdfisk finnes hovedsakelig i tropiske og varme farvann. De kan bli opp til fem meter lange og veie inntil 450 kilo. Sverdet utgjør cirka tredelen av lengden.

Sverdfisken jakter makrell og sild, og kan oppnå en fart på 60 km/t. Den kan også akselerere lynkjapt.

Ifølge Havforskningsinstituttet er fisken blitt observert stadig oftere her nord. Mellom 1967 og 2014 er sverdfisk registrert 28 ganger i Norge.

- Er dette første gangen du får så en uvanlig fisk, Skarpnes?

- Ja, det er ikke mange av disse i Norge. Men jeg har fått flere mindre, eksotiske fisker. Neste gang satser jeg på å få en makrellstørje. De selges til 500 kroner kiloen.

Ifølge Havforskningsinstituttet er sverdfisk bare blitt observert 28 ganger i Norge mellom 1967 og 2014. Foto: Privat