Russisk politiker om amerikanske soldater på Værnes:

- Så alvorlig at Stjørdal og Norge kan bli russisk atom-mål

- Vi er nødt til å reagere mot definerte militære trusler. Og vi har ting vi kan reagere med, sier Frants Klintsevitsj til TV 2.

Saken oppdateres.

En sentral russisk forsvarspolitiker sier utplasseringen av amerikanske marineinfanterister på Værnes er et ledd i en amerikansk oppbygging for å gå til «global lynkrig».

– Dette er svært farlig for Norge og nordmenn, sier Frants Klintsevitsj i forsvarskomiteen i Føderasjonsrådet i Moskva i et intervju med TV 2. Klintsevitsj regnes som en innflytelsesrik forsvarspolitiker i Russland.

Presset Norge

TV2 viser til at det er utbredt oppfatning blant russere at USA og NATO bare venter på anledning til å invadere Russland.

LES OGSÅ: USA skal øve mer i Norge

LES OGSÅ: - Reaksjon på amerikanske soldater på Værnes

LES OGSÅ: Ikke amerikansk base i Trøndelag

Frants Klintsevitsj mener derfor det alvorlig når USA nå flytter soldater og materiell enda nærmere den russiske grensen.

Han mener USA har presset den norske regjeringen til å godta en amerikansk utplassering på Værnes.

– USA bygger en infrastruktur – en del av deres oppbygging av muligheten til å starte en global lynkrig. Dette bekymrer oss enormt, sier han.

Adresseavisen mener: Værnes utfordrer basepolitikken

Atommål

Den russiske forsvarspolitikeren mener utviklingen er så alvorlig at Norge kan bli ført opp den russiske listen over atommål i tilfelle krig.

Så alvorlig at Stjørdal og Norge nå må forberede seg på å bli russisk atom-mål, ifølge TV2.

– Vi har aldri tidligere hatt Norge på listen over mål for våre strategiske våpen. Men hvis dette får utvikle seg, vil Norges befolkning lide, fordi vi er nødt til å reagere mot definerte militære trusler, sier han.

LES HER: USA-general: - En fantastisk mulighet

LES HER: Færre russiske flyginger langs norskekysten

Kritisert Norge

Russland har ved flere anledninger kritisert utplasseringen av 330 amerikanske soldater på Værnes. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) avviste i forrige uke kritikken tvert.

– Det er ingen saklig grunn for russerne til å reagere på dette. Men russerne reagerer for tida på samme måte på stort sett alt NATO-land foretar seg, sa Søreide til NTB.

På forsiden nå