- Jeg blir litt skremt

Vi har spurt hva stjørdalingene tenker om å kunne bli et russisk atom-mål

John Olaf Schjødt forstår at stasjoneringen av amerikanske soldater på Værnes kan provosere russerne.  Foto: Christine Schefte

Saken oppdateres.

Ved et kafébord på Sjøsiden i Stjørdal sitter en gjeng voksne menn med kaffekoppen. Stjørdal som atom-mål for russerne har selvsagt vært samtaleemne rundt bordet denne formiddagen.

LES OGSÅ: - En helt urealistisk påstand

- Det har vært tema, men det er ikke alvorlig stemning her nei. Jeg tenker ikke så mye på dette og tror det bare er skremselspropaganda. Jeg tror ikke det er alvor i det, sier Tore Stamnes.

Mister ikke nattesøvnen

Han mener det er en opprustning som skjer nå og at begge stormakter er paranoide.

- Amerikanerne har jo vært her i alle år. Det at de ikke har vært her permanent tidligere har jo ingen betydning. Det har jo øvd her hele tiden, sier Stamnes.

Heller ikke John Vikaune har mistet nattesøvnen av dette.

LES SAKEN HER: - Så alvorlig at Stjørdal og Norge kan bli russisk atom-mål

LES OGSÅ: USA skal øve mer i Norge

- Nei, nei, nei.  Andre steder er jo like utsatt som Stjørdal. Amerikanerne er jo her hele tiden. Det er jo de som har bygd opp forhåndslagrene. Vi kan jo ikke begynne å trekke oss fra dette på grunn av russerne. Da blir vi svake ja, synes jeg.

LES OGSÅ: Ingen sammenheng mellom den russiske rakettbåten i Østersjøen og de 330 amerikanske soldatene

Skremmende

I gågata i sentrum møter vi Birgitte Smoland og Andrea Brødreskift. De har fått med seg nyheten om Stjørdal som potensielt russisk atom-mål, og synes det er skremmende.

- Min første reaksjon er at det skummelt. Man spekulerer jo på hva som vil skje rundt dette. Hvilke tiltak blir satt i gang og hva er det egentlig vi som befolkning får vite? Jeg synes ikke det var noe hyggelig å lese dette, sier Smoland.

Brødreskift er enig.

- Jeg blir jo redd. Det første gang jeg har hørt at Stjørdal kan bli atom-mål. Det fører til usikkerhet , og jeg tenker, er det overdrevet? Jeg blir litt skremt, sier Brødreskift.

- Blir det atomkrig, spiller det ingen rolle, tenker jeg. Men dette provoserer nok russerne ja, sier Jon Olaf Schjøtt.

Han tror likevel ikke at russerne vil slippe en atombombe over byen av den grunn.

- Det har jo vært amerikanere her før også. Men det er jo spent i verden nå da. Det begynner nærmest å bli den kalde krigen igjen. Og det følger jo noen forpliktelser med at vi er en del av Nato.

LES OGSÅ: - Ikke amerikansk base i Trøndelag

Stjørdal utsatt mål

Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, er ikke veldig bekymret.

- Det er ikke noe som bekymrer meg i det daglige, men de siste ukers debatt fungerer som en påminnelse om at vi er en situasjon hver eneste dag, og som gjør oss utsatt.  I en situasjon der det blir væpna konflikt mellom NATO og Russland så er Stjørdal allerede i dag et utsatt mål med de forhåndslagrene som vi har her, sier han.

- Hva vil du si til innbyggerne, som har ulike følelser rundt dette temaet?

- At de må beholde roen. Det som nå skjer på Værnes representerer ikke noe brudd med det som har vært situasjonen i mange år.

Og han spør:

- Hvis en sånn situasjon inntreffer, er vi da mest tjent med at de styrkene som skal bistå oss og forsvare oss er godt eller dårlig trent? Utstasjoneringen av de om lag 300 amerikanske  soldatene på Værnes  handler nettopp om det. Å sørge for at de styrkene som skal bistå oss er godt trent.

- Det er klart at uttalelsene på TV2 søndag kveld var egnet til å sette en støkk i oss alle sammen. Mange flere enn meg mener at Russerne nå ønsker å skape splid, uenighet og usikkerhet om norske sikkerhetspolistiske avgjørelser. Også i den sammenheng er det viktig av vi slutter opp om nasjonale, besluttende myndigheters avgjørelser, mener han.

Kritisk til avgjørelsen

Anja Ristad er gruppeleder for SV i Stjørdal. For kort tid siden tok hun opp temaet om stasjoneringen av de amerikanske soldatene i formannskapet.  Nå er hun enda mer bekymret.

- Det var ikke var artig å høre dette. Jeg ble ikke mindre skeptisk, sier hun

- Vi som er vokst opp på 70-tallet husker jo den kalde krigen, og jeg liker ikke at lille Stjørdal skal være en del av stormaktsspillet.

- Jeg vil ikke krisemaksimere, men reagerer på dette ble bestemt på så kort tid, og kun av regjering, ikke av Stortinget. Det er jeg kritisk til.

Det var også grunnen til at hun tok opp saken i formannskapet.

-  Jeg reagerte på at verken lokalpolitikerne eller folket fikk sagt noe. Og at ordfører og varaordfører var så ukritiske.

- Jeg synes denne saken er vanskelig, sier Ristad.

Birgitte Smoland synes heller ikke situasjonen er enkel.

- Vi forstår ikke dette ordentlig før det virkelig oppstår en situasjon, og da tenker jeg at det ikke er noe artig å bo i Stjørdal. Blir dette reelt så pakker jeg nok snippveska og finner en annen plass og bo. Da drar jeg, smiler hun.

Andrea Brødreskift og Birgitte Smoland er skremt over det de leser om Stjørdal som atom-mål. 
    
      (Foto: Christine Schefte)

Andrea Brødreskift og Birgitte Smoland er skremt over det de leser om Stjørdal som atom-mål.  Foto: Christine Schefte

Praten rundt kafébordet har handlet om Stjørdal som atom-mål . Fra venstre Tore Stamnes, Gudmund Raaen og John Vikaune. 
    
      (Foto: Christine Schefte)

Praten rundt kafébordet har handlet om Stjørdal som atom-mål . Fra venstre Tore Stamnes, Gudmund Raaen og John Vikaune.  Foto: Christine Schefte

Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, mener innbyggerne må beholde roen. 
    
      (Foto: Christine Schefte)

Ordfører i Stjørdal, Ivar Vigdenes, mener innbyggerne må beholde roen.  Foto: Christine Schefte

På forsiden nå