- Det er ikke så du tror det når du ser en på 370 kilo

Ei kjempediger makrellstørje gikk rett gjennom notveggen til det nye oppdrettsanlegget til Salmar i Flatanger. Onsdag ble den fanget og avlivet.

I to dager ble det forsøkt å fange den digre makrellstørja. Onsdag i 17-tida lyktes det, og Kristian Eriksen (til venstre) og Alexander Opland i AQS blir ikke store ved siden av fisken. ()  Foto: Foto: Stig Martin Hatland og Ove Magne Ribsskog/ Flatangernytt

Saken oppdateres.

- Du blir målløs. Det er ikke så du tror det når du står ved siden av en fisk på over 370 kilo, og som er nærmere tre meter lang, sier Anders Strøm, driftsleder ved Salmar i Flatanger. Etter en rekke inspeksjoner ble det oppdaget at en inntrenger prøvde seg på oppdrettsanlegget.

Trodde det var en sel

- Vi trodde først det dreide seg om en sel som ville inn i nota for å ta laks. Plutselig får en av dykkerne øye på en diger skygge som viste seg å være en makrellstørje. Og da måtte vi tenke oss godt om. Her dreide det seg om å få ut den digre fisken og samtidig ta vare på laksen, forteller Strøm. Etter råd fra Fiskeridirektoratet ble det besluttet å fange beistet med en snurpenot, og etter to dager fikk de omsider den enrome størja ut av anlegget.

Det var Flatangernytt som først skrev om den digre fisken.

Kjempekrefter

- Det er enorme krefter i en så stor fisk, og den kan ha en topphastighet på opp i mot 100 kilometer i timen. Vi videoovervåket hele prosessen og benyttet en miniubåt. Vi forsøkte hele tiden å lede makrellstørja bort fra laksen. Det gikk utrolig bra, sier Strøm.

Størja er trolig den største som er fanget i Norge i år. Den er nå levert på fiskerimottaket i Rørvik der forskere vil ta en titt på den.

LES OGSÅ: Trodde han hadde fått nise i garnet - så kom det et sverd over ripa

Måtte ha fellingstillatelse

I følge Flatangernytt er makrellstørje fredet og Fiskeridirektoratet måtte gi tillatelse til felling før arbeidet med å fange den kunne starte. Rådgiver Anita Wiborg i direktoratet sier til nettstedet at det er svært sjelden at makrellstørje går seg inn i oppdrettsanlegg.

LES OGSÅ: Verdens dyreste fisk til trondheimsrestauranter

 
        
            (Foto: Pia Finnanger / Flatangernytt)

  Foto: Pia Finnanger / Flatangernytt

På forsiden nå