Det er klart etter at forsvarsforhandlingene endelig er i mål på Stortinget og et flertall sikrer enighet om langtidsplanen for Forsvaret.Frem mot 2025 skal dermed Luftforsvarets befalsskole, Luftforsvarets tekniske skole og avdeling for teknologibasert læring, flyttes til Værnes.

- Nå kan flaggene gå til topps både i Stjørdal og Trondheim, jubler Elin Agdestein.

Skjermer for HV-kutt

Høyres medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, var tirsdag lettet over at Venstre og KrF til slutt gikk med å øke neste års forsvarsbudsjett med nesten 390 milioner kroner. I bytte gikk regjeringspartiene med på å skjerme HV mot kutt i 2017.

- Med samlingen av Luftforsvarets skole- og utdanningsvirksomhet på Værnes samlokaliserer hovedtyngden av Luftforsvarets aktivitet til Trøndelag og gir regionen rundt 350 nye stillinger i Forsvaret frem mot 2025, sier Agdestein.

Skjer over tid

Ifølge regjeringens langtidsplan skal deler av flyttingen fra Kjevik skje relativt raskt. Sjef for Værnes garnison, Ebbe Deraas, hadde tirsdag ikke fått informasjon om tidsplanen for flytting. Han er forberedt på at det vil være en krevende prosess, og at det vil ta noe tid.

- Jeg er glad for at Værnes er prioritert nå. Sett fra mitt ståsted er det bra med en avklaring om hva som skjer, sier Deraas.

Han understreker at både garnisonen og lokalsamfunnet er innstilt på å gjøre hva de kan for å få dette til på en bra måte. Han er også glad for at sjøheimevernet er berget frem til en landmaktstudie er klar.

- Dette er noe som har bekymret meg. Jeg håper at det også blir resultatet når landmaktstudien er klar, sier Deraas

- Bare å jobbe mot det som kommer

Ap-politiker og stjørdaling Ingvild Kjerkol snakker om hvor viktig det er at Forsvaret vet å benytte seg av de 3500 da store Værnes garnison, som ligger sentralt i Stjørdal.

- I Stjørdal og Trøndelag er det bare å jobbe mot det som kommer. Disse grepene kommer til å tydeliggjøre Trøndelag som forsvarsregion i mange år fremover, sier hun.

Kjerkol snakker om mobiliseringen rundt flere av basene som ble foreslått nedlagt, blant annet Kjevik, men understreker at det var viktig med en avgjørelse nå.

- Deler av planen ble lagt i forrige langtidsplan. Da ble Ørland hovedbase for F-35-flyene. Nå kommer flere funksjoner til Værnes som en følge av dette, det må vi trønderne være fornøyde med. Det er naturlig å samle disse funksjonene i Trøndelag. Dette er et nasjonalt oppdrag som vi i Trøndelag kommer til å levere godt på, sier Kjerkol.

Jubel fra Sp-ordfører

Mens Senterpartiet står utenfor forsvarsavtalene mellom regjeringspartiene og Sps parlamentariske leder Marit Arnstad signaliserer at de heller ikke er tilfredse med neste års forsvarsbudsjett, er hennes partifelle og stjørdalsordfører, Ivar Vigdenes, fornøyd med en avklaring omkring Værnes.

- Vi kunne ikke håpet på noe mer enn dette i denne sammenhengen, sier Vigdenes.

Han retter en stor takk til alle som har stått på for å synliggjøre fordelene ved å satse på Værnes, så vel stortingspolitikere som lokale politikere og andre, som har jobbet for å få til flyttingen fra Kjevik til Værnes.

- Dette er kjempebra for oss. Det er ingen tvil om noe annet. Samtidig er også rammene styrket for landmaktstudien som kommer, sier Vigdenes.

Forsvarssjefen positiv

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen gikk enda lenger med å samle skoleavdelinger på Værnes i sitt fagmilitære råd. Til NTB sier forsvarssjefen at han er fornøyd med at Stortinget har sluttet seg til hovedlinjene i langtidsplanen for Forsvaret og at de elementer som er forhandlet inn i innstillingen er finansiert.

– Innstillingen fokuserer på å få det Forsvaret vi har i dag til å virke, gjennom å ta inn etterslep på vedlikehold og etterfylle lagrene slik at reaksjonsevnen og utholdenheten styrkes. Samtidig økes aktiviteten i den operative delen av Forsvaret. Beslutningen sikrer viktige investeringer i nye kampfly, ubåter og overvåkingsfly som gir Forsvaret relevant kampkraft for fremtiden, sier han.