Værnes åpnet igjen etter snøkaos

Fortsatt en del forsinkelser som følge av vanskelig vinterføre på Trornheim lufthavn Værnes.

Værnes åpnet igjen etter klokken 16 torsdag. Men stenging tidligere gir noen følgeforsinkelser.   Foto: Jon Olav Amdal

Saken oppdateres.

Tett snødrev og for glatt rullebane gjorde at ingen fly fikk lande på Trondheim lufthavn Værnes mellom omtrent klokken 15 og 16 i dag. Det har vært problem med både avganger og ankomster onsdag formiddag og ettermiddag som nå altså gjør at flytrafikken til og fra flypassen stanses.

Like etter klokken 16 kom de første flyene ned.

- Nå lander flyene igjen. Om vi får mer trøbbel i dag, er det været som bestemmer. Akkurat nå er det veldig lite snøfall, forteller operativ sjef i Avinor Værnes, Thomas Vintervold i 16.30-tiden.

Spesielt vær

Alt tilgjengelig mannskap og maskiner har vært ute på rullebanen store deler av torsdagen for å rydde snø og strø.

- Vi måler friksjon på rullebanen hele tiden for å sikre et flyene får god bremseeffekt. Det spesielle i dag, er at det har ikke snødd så veldig mye, men minusgrader i bakken gjør at det blir veldig glatt når snøen når bakken. Og så har det snødd såpass jevnt at selv om vi strødde, så snødde sanden ned og vi måtte holde på hele tiden for å holde rullebanen bar, sier Vintervold.

Les også: Obsvarsel om vanskelige kjøreforhold

Bremseeffekten svekkes

Det samme bekrefter lufthavnsjef Lasse Bardal i Avinor.

- Da hjelper det ikke med kjemikalier. Etter brøyting må vi strø sand på rullebanen, men så kommer det mer snø og da sliter vi med å få god nok bremseeffekt for flyene, sier han.

Det er ikke bare flytrafikken som er rammet av snøfallet torsdag. I Stjørdal har det vært to trafikkulykker torsdag ettermiddag: Tre biler var involvert i en kjedekollisjon på E6 ved Værnes og i tillegg har to biler frontkollidert på E14.

To innstilte fly

På Værnes har en del fly måttet returnere til utgangspunktet. De skal være på vei tilbake til Trondheim i løpet av ettermiddagen. Det har også vært kanselleringer.

  • Fra Vernes er SAS 17.00-fly til Oslo innstilt, samt Norwegians 17.40-avgang til Oslo, ifølge Avinors nettsider.
  • Til Værnes og Trondheim er SAS' 16.35-avgang til Oslo innstilt og Norwegians 17.15-avgang til Oslo.

Publikum må forvente at flere fly blir forsinket utover ettermiddagen og kvelden på grunn av været.

- Møt opp som planlagt, råder Bardal.

Les også: Bil på taket på Frosta

- Glatt rullebane

På Avinor sine nettsider står det at et Norwegian-fly til Alicante som skulle gått klokka 12.00 ble forsinket til klokka 13.30.

- Glatt rullebane har ført til at rullebanen ble stengt og det har ikke vært mulig å lande flyene i perioder. Vi vet Avinor jobber hardt for å få opp friksjonen og bremseeffekten på banen, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Adresseavisen.

Fly måtte snu

Han forteller at det har ført til noen mindre forsinkelser og ett fly måtte returnere til Oslo.

- Passasjerene vil komme seg til Trondheim som planlagt, men vi beklager at dette for noen blir litt senere enn forutsatt på grunn av været, sier han.

Det var meldt en god del snøbyger torsdag ettermiddag.   Foto: adressa.no-tipser

 
Lufthavnsjef Lasse Bardal i Avinor. 

Lufthavnsjef Lasse Bardal i Avinor. 

På forsiden nå