- Forholdene på Værnes er mye bedre enn i mange amerikanske militærleire

- Vi er her fordi vi må lære å operere i kaldt klima, helt på nytt, sier oberst Douglas Bruun i det amerikanske marinekorpset.

Nesten alt klart. - Vi kunne egentelig tatt imot de amerikanske soldatene i dag, sier tidligere sjef for Hv-12, Ebbe Deraas. Torsdag, på hans nest siste dag som sjef for Værnes garnison, var han vertsskap da oberst Douglas Bruun, som er sjef for den amerikanske rotasjonsstyrken, møtte pressen. Til h. den nye sjefen for HV-12, oberst Håkon Warø. 

Saken oppdateres.

Først i midten av januar kommer hovedstyrken i den omstridte amerikanske rotasjonsstyrken på Værnes, som har fått navnet Marine Rotational Force – Europe North.

LES OGSÅ: Her vil amerikanerne stasjonere 300 marinesoldater

Men oberst Bruun selv var på plass Norge allerede 1. november for å forberede ankomsten. Han kom hit direkte fra California og marinekorpsets store base Camp Pendelton. Nettopp denne overgangen illustrerer godt hensikten med hele rotasjonsstyrken, ifølge Bruun.

LES OGSÅ: Nå får Trøndelag 350 nye forsvarsstillinger

- Vi har operert mye, og trent mye i varmt klima og ørkenlandskap. Tidligere øvde vi mye vinterstid i Norge, men det har vi egentlig ikke gjort siden 90-tallet. Nå må vi lære oss å operere i kaldt klima helt på nytt, sier han.

Fra North Carolina til Værnes

De amerikanske soldatene i første omgang kommer til Værnes kommer fra Camp Lejeune i North Carolina. De fleste av dem i alderen 18–24 år. Det er snakk om vervede soldater med kontrakter mellom 4 og 6 år, ifølge obersten. I Norge skal de gjennom flere måneder med basistrening for vinteroperasjoner. Det handler om alt fra å kle seg riktig, til å kjøre og bevege seg på is og snø. Det vil skje blant annet på Værnes og under vinterøvelsen Joint Viking i Finnmark i mars. Der vil de også få prøve å operere som militær enhet i vinterklima, ifølge Bruun.

LES OGSÅ: Amerikanske Værnes-soldater skal øve i Finnmark

- Dette er ideelt klima for å trene på ferdigheter som vi ikke er vant til, sier Bruun, og understreker at det er en vinn-vinn-situasjon å for begge parter når de nå i stor utstrekning kan øve med norsk heimevern og andre norske styrker. Han sier han ikke er kjent med planer om å øve i Sverige eller med svenske styrker.

Store forandringer

Allerede førstkommende fredag får Værnes garnison ny sjef. Attpåtil en sjef som selv har bakgrunn fra nettopp det amerikanske marinekorpset.

Her kan du lese om Håkon Warø fra Trondheim som fredag overtok som sjef for de 6000 HV-soldatene i HV-12 og Værnes garnison. Han starter i jobben etter å ha tjenestegjort fire år på utveksling i det amerikanske marinekorpset.

- Jeg ser frem til å jobbe sammen med dem her på Værnes. De skal bli godt tatt vare på. Vi har mye å lære av dem og de kan lære mye om vinteroperasjoner av oss, sier han.

Svarer forsiktig

Siden han ankom har obersten både besøkt forsvarsstaben i Oslo og Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø, før han kom til Værnes. Han er kjent med diskusjonene som har vært omkring forholdet til Russland og det at Norge nå tillater denne amerikanske etableringen på Værnes, men sier han ikke vet nok om det til å svare på spørsmål omkring det. Isteden snakker han mye og lenge om hvor godt mottatt han er blitt i Norge, om hvor vakkert det er her, og om hvordan Forsvaret har gjort hva de kan for å legge forholdene til rette for ham og den amerikanske styrken.

LES OGSÅ: - Fundamentet for norsk basepolitikk er borte

- Forholdene på Værnes er mye bedre enn mange amerikanske militærleire. Vi kommer bare til å gjøre noen små justeringer på det som fins her. Blant annet må vi endre postrommet for å oppfylle føderale krav vi har. Vi vil også kjøpe inn flere vaskemaskiner. Jeg regner jo med at soldatene som kommer blir veldig skitne, sier Bruun.

LES OGSÅ: Hæren vil stanse spionasje

Innkjøpene til den amerikanske styrken skal i størst mulig grad skje lokalt, understreker han.

På forsiden nå