Stjørdal.

Tilbake i Lånke fikk den drapstiltalte 33 år gamle litaueren en stor klem av kona, som sto og ventet på ham da han kom ut av politibilen.

33-åringen, som sammen med familien har bodd i Norge siden 2014, så langt mer bekvem ut med situasjonen enn den medtiltalte 29-åringen, som har erkjent straffskyld for drapet, selv om han ikke husker å ha hogget den drepte 23-åringen i hodet med øks.

Måtte forklare seg

Duknakket og nesten uten å møte andres blikk kikket han tomt fremfor seg. Bare da han fikk direkte spørsmål fra dommerne eller advokatene svarte han kortfattet via tolken.

- Han ønsker ikke å si noe til dere, sier 29-åringens advokat Tore Angen til Adresseavisen.

I likhet med 33-åringen måtte 29-åringen gjøre rede for hva han husker fra den svært fuktige festen som endte så fatalt. Begge to hadde svært høy promille drapsnatten.

Fikk høre kronvitnet

Tilbake på bålplassen i Lånke påviste også den 48 år gamle litaueren, som er aktoratets kronvitne i saken, hvor et basketak mellom den drepte 23-åringen og den drapstiltalte 29-åringen skal ha foregått. Mannen forklarte også hva han så før han etter hvert rømte fra stedet da stemningen ble så amper at også han følte seg truet.

I stammen på et tre bare et par meter fra bålplassen vises fortsatt merkene etter øksehogg fra øksen som ble drapsvåpenet.

- Det var her jeg pleide å oppbevare den, fortalte 33-åringen.

Følges tett

Hele tiden under rettssaken blir de to tiltalte litauerne, som har sittet i varetekt siden drapet, natt til 9. juli i fjor, tett fulgt av to uniformerte politifolk hver. De fulgte også med og passet på ved åstedet i Lånke.

Med på befaringen er også avdødes mor, Judita Aleksiuniene, og hennes samboer Sergey Skvirba. Det er tydelig at det de får høre å se gjør inntrykk på dem.

Aleksiuniene har tidligere fortalt Adresseavisen om hvor tøft det er å være tilstede i retten. Ikke minst er det vanskelig å se igjen 29-åringen som skal ha tatt livet av sønnen hennes. Hun har selv fungert nærmest som en pleiemor for den drapstiltalte i oppveksten.

Fikk se drapsstedet. Inntrøndelag tingrett dro torsdag på befaring til Lånke for å se stedet der det brutale drapet på Laimutis Aleksinas skjedde. Fra v. sorenskriver Ivar K. Iversen, 33-åringens forsvarer, Christian Wiig, og 29-åringens forsvarer, Tore Angen.

-Har ingen ting å tillegge

Sorenskriver Ivar K. Iversen avsluttet det formelle rettsmøtet under befaringen med å be de to tiltalte tre frem.

- Dere har hørt hva som er sagt her. Er det noe mer dere erindrer, så får dere mulighet til å si det nå, sier han.

Begge de to drapstiltalte litauerne avviser det. De har ikke mer å tillegge enn de allerede har forklart i retten eller tidligere under befaringen.

Helt forandret

Bålplassen der drapet skjedde lå tidligere skjult for gården i nærheten, skjermet av et lite skogholt. Nå er omgivelsene på drapsstedet helt forandret. De fleste trærne er hugget ned og bare noen få trær bak benkene der

Retten fant det likevel påkrevd å se stedet for selv å sette seg inn i forholdene og avstandene på stedet.

- Det har vært en nyttig befaring, sier aktor, Jarle Wikdahl til Adresseavisen.