Nå rykker Luftforsvaret inn på Værnes

15 år etter at Luftforsvaret la ned rekruttskolen på Værnes, er de tilbake.

Slår til. Soldater fra Luftforsvaret trener på bruk av batong på flyoppstillingsplassen utenfor Hangar 5 på Værnes garnison. 

Saken oppdateres.

Stjørdal: Foreløpig er det ikke snakk om noen full invasjon. I underkant av 200 ferske soldater fra Luftforsvaret er på plass på Værnes for å få utdanning.

LES OGSÅ: Nye HV-kutt vil skje sør for Trøndelag

LES OGSÅ: Heimevernet til USA på utveksling for 44. gang

- Dette er soldater som er ferdige med rekruttskolen på Madla og gjennomgår Luftforsvarets vanlige vakt- og sikringsutdanning. Det vil si maktanvendelse, helt fra å si stopp og be folk trekke seg unna, til arrestasjonsteknikk, bruk av batong og helt opp til våpenbruk, sier oberstløytnant Åge-Johan Dagslott, som er skolesjef ved Luftforsvarets baseforsvarstaktiske skole.

Måtte låne instruktører

Den voldsomme byggevirksomheten på Ørland og et langt større soldatkull enn normalt gjorde at Luftforsvaret endte opp på Værnes nå.

- Nå er det nesten flere gravemaskiner enn folk på Ørland. Det er utfordrende, både med tanke på utdanning og sikring, sier Dagslott.

LES OGSÅ: - Vi visste aldri hva som ventet oss

Spesielt er det behovet for å bruke skytebaner og anlegg i kursperioden som gjør Værnes gunstig ifølge Dagslott. Anleggene på Værnes og i Lånke i Stjørdal, ble i sin tid bygd opp for å brukes av en stor rekruttskole.

LES OGSÅ: Han blir sjef for 6000 midtnorske HV-soldater

LES OGSÅ: Tropper opp mot troppene fra US Marines på Værnes

- Vi har faktisk ikke nok instruktører til å kurse en så stor gruppe som vi har denne gang. Vi har derfor lånt inn instruktører fra blant annet Madla og flere andre steder, sier han.

Forsmak på flyttingen

Oberstløytnanten spøker med at alt i forsvaret går i femtenårssykluser. Selv var han nemlig en av Luftforsvarets siste soldater på Værnes i 2002, da de la ned virksomheten her og Værnes garnison ble overført til Heimevernet.

Sikt og skyt. Soldater fra Luftforsvaret trener på skytestilling utenfor en av kasernene på Værnes. 

Nå; 10 år etter at også Heimevernet la ned rekrutt- og befalsutdanningen samme sted, og altså 15 år etter at Luftforsvaret trakk seg ut, er Luftforsvaret igjen for fullt på vei inn i leiren. Etter planen skal det etableres et helt skolesenter her. Luftforsvarets befalsskole skal være på plass i Stjørdal i 2018. I årene frem mot 2025 skal flere andre utdanningsavdelinger flytte til Værnes.

Vakt- og sikringsutdannelsen fra Ørland, som nå holder kurs på Værnes, ble så sent som i 2014 flyttet fra Rygge til Ørland. Opprinnelig var også denne foreslått flyttet fra til Værnes, men dette ble ikke vedtatt i langtidsplanen. Ifølge Dagslott er neste kurs, i sommer, med færre soldater, planlagt lagt til Ørland.

Vil være synlig

Allerede fra nyttår, allerede før de amerikanske marinesoldatene ankom Værnes garnison, var vaktsoldater fra Luftforsvaret og Ørland flystasjon på plass i hovedporten. Dagslott vil ikke si noe om hvor lenge det fortsetter. Soldatene som nå utdannes på Værnes skal imidlertid fordeles til ulike tjenestesteder etter at kurset er over.

LES OGSÅ: «Amerikanske marinesoldater i Norge vekker til live kald krig-utrygghet»

LES OGSÅ: Her får du svar på det du lurte på om de amerikanske soldatene på Værnes

LES KOMMENTAREN: Under ligger frykten for Russland

- Soldatene vil være på Værnes frem til påske. Det er et intensivt kurs, med lange dager og en del kveldsaktiviteter, men det kan hende folk i nærmiljøet vil se noe mer militært personell enn normalt, sier Dagslott.

Forsvaret på Værnes
  • Militærleiren på Værnes, Værnes garnison, tilhører formelt Heimevernet.
  • Flyplassen og leiren er ansett som svært viktig med tanke på alliert forsterkning av Norge i tilfelle krig. Værnes er oppsettingssted for Forsvarets siste mobiliseringsbataljon, Vertslandsstøttebataljonen, som skal støtte allierte styrker bla med logistikk og transport.
  • De siste årene har Forsvaret hatt ca. 100 ansatte der. Blant annet HV-12s ledelse, men også en rekke andre avdelinger. Tallet øker.
  • Fra januar i år har ca. 300 soldater fra det amerikanske marinekorpset tilhold på Værnes for å trene på å operere i kaldt klima.
  • Stortinget vedtok 16. november i fjor Forsvarets langtidsplan som fastslår at Luftforsvarets befalsskole, Luftforsvarets tekniske skole, Luftforsvarets avdeling for teknologibasert læring og Luftforsvarets flytaktiske skole skal flyttes fra Kjevik og Rygge til Værnes
På forsiden nå