Revidert statsbudsjett:

Bevilger penger til amerikanske soldater på Værnes

Forsvaret får 10 millioner mer knyttet til amerikanske soldater på Værnes.

Øver kontinuerlig. De amerikanske soldatene på Værnes har blant annet øvd sammen med norske vaktstyrker fra Luftforsvaret, Telemark bataljon og militærpolitiet. Her under en øvelse midt inne i leiren på Værnes.  Foto: Victoria Ross/U.S. Marine Corps Forces

Saken oppdateres.

Økningen på ti millioner kroner er i statsbudsjettet knyttet direkte til prøveordningen med rotasjonsbasert stasjonering av amerikanske marinesoldater i Norge. Soldatene har Værnes som base mens de skal øve både i Norge og andre steder i Europa.

LES OGSÅ: - Vi har fått mer ut av oppholdet enn vi håpet på

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett foreslår regjeringen å øke rammen for forsvaret med 10 millioner i forbindelse med utgifter knyttet til dette formålet.

LES OGSÅ: - Sikkerheten kan trues med dagers varsel

Garnisonssjef Håkon Warø sier han er kjent med økningen. Han viser til at de amerikanske soldatene har generert en del mer alliert øvingsvirksomhet.

Sjef for HV-12 og garnisonssjef på Værnes, oberst Håkon Warø (til h.) fotografert sammen med tillitsvalgt for HV-soldatene, Kurt Rødsjø.  Foto: Theodor Haugen

 

- Vi leser det som at dette er penger tildelt forsvarssjefen til disponering i forbindelse med utgifter knyttet til dette. Vi har fått våre budsjetter for 2017 allerede, sier Warø.

LES OGSÅ: Her spiser noen av USAs mektigste lunsj med soldatene på Værnes ...

Det var høsten 2016 at regjeringen åpnet for en prøveordning med amerikansk rotasjonsbasert trening og øving på Værnes. Målet for amerikanerne er å styrke kompetansen når det gjelder operasjoner i kaldt vær. En del av gevinsten er også styrket kriseberedskap knyttet til forhåndslagrene i Norge. Totalt er det snakk om 330 marinesoldater som har sitt tilhold på Værnes når de ikke øver eller opererer andre steder.

LES OGSÅ: Russiske helikopter på Værnes

Ordningen skal evalueres i løpet av 2017. Det er ikke avklart nøyaktig når, får Adresseavisen opplyst.

På forsiden nå