Smugler ødela nøkkel i forsøk på å skjule lasten

Da politiet stanset en polakk i Hegra i mars i år, brakk mannen nøkkelen til lasterommet i et forsøk på å skjule det som da ble tidenes største alkoholbeslag på E14.

Da politiet stoppet en sjåfør som kjørte vinglete, gjorde de tidenes største alkoholbeslag på E14.Foto: TOLLETATEN

Saken oppdateres.

- Det var sju paller med alkohol inne i bilen. Det var seks paller med øl, og én pall med brennevin. I tillegg var det 100 liter brennevin, som lå andre steder i lasten, sa seksjonssjef Bjørn Arild Sørli i Tollregion Midt-Norge til adressa.no.

Den polske sjåføren er av Innherred tingrett nå dømt til fem måneders fengsel. Da han ble stanset fant politiet 4812 liter øl og 505 liter brennevin i lasterommet. Innførselen tilsvarer en unndragelse av avgifter på 299 908 kroner for ølboksene, og 221 407 kroner for brennevinet (910 enheter). Til sammen utgjør dette 521 315 kroner.

Le sogså: - Det siste du gjør om du skal smugle, er å bruke en bandbil

Kom tilbake med brukket nøkkel

I dommen står det at mannen ble stanset etter at det ble meldt om vinglete kjøring:

«Tiltalte ble tatt med inn til identitetssjekk, og fremviste ekte og gyldig dokumentasjon på sin identitet som polsk statsborger. Tilbake ved bilen ba politiet om å få se innholdet i lasterommet. Tiltalte gikk da bak bilen, var ute av politiets syne et øyeblikk, og kom tilbake med en brukket nøkkel til lastebilen. Han sa til politiet at nøkkelen måtte ha brukket mens den lå i lommen hans. Politiet fikk da mistanke om at lastebilen inneholdt noe ulovlig, varslet tollvesenet og sørget for å få filt en ny nøkkel til bilen.»

Les også: Se hva Tollvesenet beslagla mest av i Midt-Norge i fjor

Falske skilter

Der fant politiet smuglervarene. Det var falske skilter på lastebilen. Nummeret på skiltene var en kopi av et registreringsnummer som tilhører et transportfirma i Trondheim. I tillegg ble det funnet to sett tyske skilter, det ene var bilens originalskilter.

Les også: Fikk over ett års fengsel for å ha smuglet øl og sprit

Sjåføren på bilen har forklart at han kun hadde vært sjåfør av bilen i 20 minutter da han ble stanset. Han påstår at han overtok lastebilen ved en bensinstasjon i Meråker og at han ikke visste om innholdet i lasterommet. Han har forklart at han skulle få 2000 kroner for å kjøre bilen til Oslo. Retten mener denne forklaringen er oppkonstruert.

- Visste hva lastebilen inneholdt

- Retten anser det på grunnlag av bevisføringen i retten bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte visste hva lastebilen inneholdt. Det vises til politioverbetjentens forklaring om at tiltalte ble åpenbart urolig da det ble klart at politiet ville undersøke bilens innhold, og at tiltalte ødela nøkkelen til lasterommet. Det siste anses bevist på grunnlag av bildene av nøkkelen, og politiets forklaring om tiltaltes opptreden på stedet. Nøkkelen er ødelagt ved bruk av stor kraft, heter det i dommen.

GPS-logg i bilen

GPS-loggen i bilen viste at lastebilen kjørte fra Sverige samme natt og kun hadde stanset i Meråker i 20 minutter. Vitnet som meldte fra om den vinglete kjøringen så da ingen andre menn ved bilen. Retten finner det bevist at den domfelte kjørte bilen fra Østersund og over grensen til Norge.

Les også: Stanset med 2880 liter russersprit

I tillegg til selve smuglingen kjørte mannen med overvekt og han hadde heller ikke gyldig førerkort for en så stor bil.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå