Solberg: - Ikke brudd på basepolitikken

Å forlenge ordningen som lar amerikanske soldater trene på Værnes, innebærer ikke et brudd på norsk basepolitikk, sier statsminister Erna Solberg (H).

- Det er Norge som bestemmer sin egen sikkerhets- og utenrikspolitik, sier statsminister Erna Solberg (H).   Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Saken oppdateres.

- Dette er ikke brudd på basepolitikken. Dette er i tråd med det som ble fremforhandlet under den rødgrønne regjeringen, sier statsministeren.

– Vi har alltid ment at vi kan ha øvelser, trening og tilstedeværelse i Norge. Det er permanente baser vi ikke skal ha, fortsetter hun.

Les også:
US Marines får bli ett nytt år på Værnes

På spørsmål om hvordan hun tror Russland vil reagere på beslutningen, svarer hun:

- Det er mye av det Norge gjør for å styrke sikkerhets- og utenrikspolitikken som russerne vil være uenig i. Men det er Norge som bestemmer sin egen sikkerhets- og utenrikspolitikk.

Etter det NTB erfarer, ønsket regjeringen opprinnelig å forlenge rotasjonsordningen med tre år, men etter et møte i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget onsdag, ble det klart at ordningen bare forlenges med ett år. Dette vil ikke Solberg kommentere.

- Orienteringene i komiteen er underlagt taushetsplikt, sier Solberg.

På forsiden nå