Få dager før jenta ble kritisk skadd og døde måtte hun til lege med ansiktsskader

Den voldssiktede moren har forklart at også denne skaden oppsto etter at datteren (3) falt ut av barnesenga.

Avhør: Moren og stefaren som er dødsvoldssiktet etter at en tre år gammel jente døde i forrige uke, ble avhørt på tirsdag. Lensmann og driftsenhetsleder i Namsos og Fosnes, Svenn Ingar Viken (t.v.), opplyser at det planlegges flere avhør av dem. Bildet er tatt under en tidligere pressekonferanse. Lensmannen sitter sammen med politiadvokat Amund Sand. 

Saken oppdateres.

I forrige uke ble den siktede moren i 20-årene og stefaren i 30-årene varetektsfengslet i henholdsvis to uker og fire uker. De ble begge pågrepet i Namdalen natt til mandag i forrige uke, og er siktet for å ha utøvd dødelig vold mot den tre år gamle jenta si. I over to døgn lå hun i koma med kritiske hodeskader før hun døde på St. Olavs hospital onsdag formiddag.

Tirsdag denne uken gjennomførte politiet i Trøndelag avhør av moren og stefaren. Advokat Torfinn Svanem, som forsvarer den siktede moren, forteller at klienten fastholder sin forklaring om at datteren skadet seg som følge av fall fra en barneseng.

LES OGSÅ: Lagmannsretten forkaster morens anke

- Sydde tolv sting

- Avhøret gikk veldig greit. Moren ga en lengre, og etter min mening, meget god forklaring. Vi kom ikke helt i mål, og måtte avslutte fordi hun ble sliten. Vi skal derfor fortsette avhøret senere. Hun er fortsatt helt klar på at jenta ble skadd fordi hun falt ut av senga. De ringte deretter AMK-sentralen, sier Svanem.

Moren har også forklart seg om en annen hendelse i hjemmet, ifølge forsvareren. Ca. ti dager før datteren ble kritisk skadd falt datteren også ut av barnesenga, hevder hun.

- De oppsøkte da lege og det ble sydd tolv sting i haka til jenta. Det var ingen som mistenkte noe galt i forbindelse med dette, sier Svanem.

Om denne hendelsen er interessant for politiet i forbindelse med etterforskingen som pågår, det vil ikke Svenn Ingar Viken, driftsenhetsleder og lensmann i Namsos og Fosnes, kommentere konkret. Men han sier følgende generelt:

- All informasjon som tilfaller oss om barnets aktivitet eller skader den siste tiden, vil være av interesse for oss - også om man har oppsøkt helsemyndigheter, sier han.

LES OGSÅ: Slik etterforsker Kripos barnedødsfallet

- Har fått navn og nummer

Det er ikke lenge siden den tre år gamle jenta kom til Norge. Hun kom da som følge av familiegjenforening fra et annet land.

- Min klient har savnet datteren veldig. Hun har derfor investert mye og nærmest sulteforet seg selv for å få til denne familiegjenforeningen. Datteren kom nylig - for bare to måneder siden. Moren er nå i sjokktilstand etter det som har skjedd, sier Svanem, og legger til at klienten har forklart at datteren sov lite og var mye oppe om natten etter at hun kom til Norge.

Adresseavisen har tidligere skrevet om morens opplysninger om at datteren - før hun kom til landet - falt ned fra en balkong i hjemlandet. Denne hendelsen, samt det tidligere fallet fra senga i leiligheten i Namdalen, ble et tema i retten i forbindelse med fengslingsmøtet i forrige uke. Moren mente det hadde gjort datteren lettere disponert for hodeskader.

- I tirsdagens avhør ga moren politiet informasjon om hvem som hadde passet datteren i hjemlandet før hun kom til Norge, og de har også fått navn og telefonnummer til personer som kan bekrefte fallet fra balkongen, sier Svanem.

Tett på kvinnen i fengselet

Den siktede kvinnen i 20-årene er varetektsfengslet frem til 13. juli. Hun er høygravid, og forsvarer Svanem mener at en eventuell ytterligere fengslingsperiode ikke vil være forsvarlig.

- Etter min mening kan de ikke holde henne lenger i varetekt enn dette. Blir det lengre, så nærmer vi oss termin såpass kraftig at en fødsel kan skje når som helst, sier Svanem.

- Hvordan er situasjonen hennes i fengselet?

- Hun følges godt opp. De er tett på henne hele tiden, sier Svanem.

Vil avhøre siktede på nytt

Også den siktede stefaren ble avhørt av politiet på tirsdag. Mannen nekter fortsatt straffskyld.

- Klienten min var sliten etter å ha sovet dårlig i fengselet. Det ble derfor et kort avhør, og det kom ikke frem noe nytt, sier advokat Anders Kjøren, som forsvarer mannen.

Tekniske undersøkelser: Krimteknikere fra Kripos jobbet tidligere i uken i denne leiligheten i Namdalen. De har nå avsluttet arbeidet inntil videre. 

 

Mandag var Adresseavisen til stede da Kripos gjennomførte tekniske undersøkelser i leiligheten i Namdalen. Lensmann Viken opplyser at kriminalteknikerne inntil videre er ferdig på stedet.

- Hva skjer ellers i etterforskningen?

- Det er mange som skal avhøres som vitner, og det er også naturlig at de siktede avhøres på nytt, sier Viken.

Han legger til at politiet ønsker å kartlegge familiens og barnas aktivitet. I forbindelse med dette vil politiet ha kontakt med folk i nærmiljøet rundt leiligheten.

Saken i Namdalen startet da politiet i Trøndelag natt til mandag 26. juni mottok melding fra barnevernet om at et barn på tre år var brakt inn til lege med alvorlige skader. Mistanken fra barnevernet gikk ut på at barnet var utsatt for vold.

Politiet mener at det er et misforhold mellom moren og stefarens forklaring om fallet fra sengen, og de skadene jenta hadde. Dette er også bakgrunnen for siktelsen mot de to, opplyste politiet i forrige uke.

På forsiden nå