Barnedødsfallet i Namdalen:

Vil ha forlenget isolasjon for varetektsfengslet stefar

Politiet vil unngå at den dødsvoldsiktede mannen i 30-årene får anledning til å snakke med mulige vitner i saken.

Tekniske undersøkelser: Kripos har bistått i etterforskningen etter barnedødsfallet i Namsos. 

Saken oppdateres.

Det var natt til mandag 26. juni at helsepersonell rykket ut til en bolig i Namdalen etter at ei tre år gammel jente var blitt skadd.

I over to døgn lå barnet i koma med kritiske hodeskader før hun døde på St. Olavs hospital den påfølgende onsdagen. Den døde jentas mor i 20-årene og stefar i 30-årene er begge siktet for å ha utøvd dødelig vold mot jenta. Dette nekter de for, og hevder at barnet pådro seg skadene da hun falt ut av en barneseng.

LES OGSÅ: Slik etterforsker Kripos barnedødsfallet

Varetekt går ut torsdag

De ble pågrepet og er varetektsfengslet i henholdsvis to uker og fire uker. Varetektsperioden for moren går ut torsdag. Om det begjæres en ny periode i varetekt for den høygravide kvinnen, tar politiadvokat Amund Sand ved Trøndelag politidistrikt først stilling til på onsdag.

Da den siktede stefaren ble fengslet, besluttet Inntrøndelag tingrett at de to første ukene skulle skje i full isolasjon. Denne perioden går ut på onsdag, og politiet vil be retten om å forlenge restriksjonene. Isolasjonsspørsmålet skal behandles som en kontorforretning - med kun én dommer til stede.

Isolasjon: Politiadvokat Amund Sand (t.h.) opplyser at politiet vil ha forlenget isolasjonsperioden i varetekt for stefaren som er siktet for å ha utøvd vold mot sin stedatter. Retten behandler dette på onsdag. Lensmann og driftsenhetsleder i Namsos og Fosnes, Svenn Ingar Viken står til venstre. 

 

- Vi mener det foreligger bevisforspillelsesfare, derfor er isolasjon påkrevd, sier Sand.

- Hvem frykter dere at den siktede skal ta kontakt med?

- Det er personer som vi ennå ikke har vært i kontakt med, og som vi trenger forklaringer fra, sier Sand, og legger til:

- Etterforskningen av saken pågår fortsatt og det dukker stadig opp navn på personer som vi vil snakke med.

Stefaren anker fengsling

Den siktede stefaren motsetter seg videre isolasjon i varetektsperioden, opplyser advokat Anders Kjøren, som forsvarer mannen.

- Min klient mener at det ikke er grunnlag for videre isolasjon, sier han.

Stefaren har i tillegg besluttet å anke tingrettens fengslingskjennelse til Frostating lagmannsrett.

- Vi mener at det ikke er påvist at barnets skade var påført av noen andre, og ut fra de dokumentene jeg har, er det heller ikke noe som knytter min klient noen handling, forklarer Kjøren.

LES OGSÅ: Politiet: - Barnet døde av skadene

Dro ut om natten

Det pågår nå et arbeid for å organisere en begravelse av den døde jenta.

- Vi vil legge til rette for at moren får delta, men jeg kan ikke gå i detalj rundt dette - i hovedsak fordi vi i politiet ikke kjenner opplegget, men også for ikke å skade etterforskningen, sier Sand.

Politiet er i dialog med barnevernstjenesten i Midtre Namdal samkommune om begravelsen.

Natt til mandag 26. juni ble barnevernet kontaktet av AMK-sentralen, og besluttet å rykke ut til boligen i Namdalen. På dette tidspunktet var den tre år gamle jenta fraktet til St. Olavs hospital med legehelikopter.

- Vi dro til leiligheten på natten med assistanse fra politiet og tok hånd om barna som var der, sier Kirsti Myrvang, som leder barnevernstjenesten i samkommunen.

LES OGSÅ: Måtte støttes inn til fengslingsmøtet

LES OGSÅ: Få dager før jenta ble kritisk skadd og døde måtte hun til lege med ansiktsskader

Barnevernet hjelper med begravelse

På formiddagen denne mandagen besluttet barnevernet midlertidig omsorgsovertagelse for alle søsknene i familien - også jenta som døde to dager senere. Dette er også årsaken til at tjenesten nå er involvert i planleggingen av begravelsen, opplyser Myrvang.

- De som står ungene nærmest sitter varetektsfengslet. Da er det naturlig at barnevernet i samarbeid med pårørende og andre etater får ordnet med begravelsen. Noen dato for begravelsen er ikke offentliggjort, sier hun.

- Hvordan går det med søsknene?

- Dette er krevende for dem, og vi gjør vårt ytterste for at situasjonen skal bli så bra som mulig for dem. Vi jobber ikke alene med dette, men henter inn råd og ekspertise fra blant annet spesialisthelsetjenesten, sier Myrvang.

LES OGSÅ: Politiet vil at eksperter skal granske barnedødsfallet

På forsiden nå