Fant 21 hjemløse katter:

- Mater du hjemløse katter, kan du holdes ansvarlig for dem

Dyrebeskyttelsen tror ikke folk flest er klar over at de kan bli ansvarlige for hjemløse katter dersom de fôrer dem.

Dyrebeskyttelsen hentet 21 hjemløse katter fra et hyttefelt i Stjørdal.  Foto: dyrebeskyttelsen

Saken oppdateres.

Fredag ettermiddag plukket Dyrebeskyttelsen opp 21 hjemløse katter.

- Vi fikk beskjed om at det var en kattekoloni som holdt til i et hyttefelt i Stjørdal, og at det var mange kattunger der, forteller Torunn Vingsand, leder for Dyrebeskyttelsen i Sør-Trøndelag.

Sammen med Dyrebeskyttelsen i Nord-Trøndelag samlet de inn 7 voksne katter og 14 kattunger i området.

LES OGSÅ: Stadig flere melder fra om dyremishandling og mangel på tilsyn

To katter kan bli til 60

- Vi skjønner at folk mener det godt, men det fører til et stort problem som mange kanskje ikke skjønner konsekvensene av, sier Vingsand.

Hun forteller at kattene har oppholdt seg i området etter å ha blitt fôret av hyttebeboere, og at Dyrebeskyttelsen observerte flere matskåler i nærheten. Hun er usikker på hvorvidt kattene tidligere har tilhørt mennesker, men sier at det er snakk om katter som er vant til mennesker.

- Ingen av kattene var ID-merket, men det kan hende de tilhører noen. Vi oppfordrer folk som savner en katt til å ta kontakt.

Hvor lenge de har vært hjemløse, er vanskelig å si. Vingsand sier at personen som meldte fra, prøvde å kontakte ulike instanser i fjor også. Siden den gang hadde det blitt betydelig flere katter.

- Det er viktig at folk vet at katter formerer seg veldig fort. Ifølge Mattilsynet kan ett kattepar bli til 60 katter på bare to år. Derfor er det så viktig at folk kastrerer kattene sine.

LES OGSÅ: Dro ut for å fange en kattekoloni på rundt 50 katter - fant 100

Kan måtte betale for vaksinering

- Vi tror ikke det er så mange som vet det, men hvis du mater hjemløse katter, så kan du holdes ansvarlig for dem, forteller Vingsand.

Det bekrefter Mattilsynet:

- Hvis det går en katt på din eiendom og du setter ut mat til den fordi du synes synd på den, så har du egentlig pådratt deg et ansvar for katten selv om du ikke er eier, forteller veterinær Gunnar Hynne i Mattilsynet.

Han forteller at dette kan føre til en opphoping av eierløse katter, hvilket kan føre med seg flere problemer.

- En ansamling av ukontrollert kattehold kan føre til et problem for folkehelse, dyrehelse, dyrevelferd og miljøet.

Hynne sier at det ofte kan være vanskelig å fastslå hvor ansvaret ligger, men at det kan få konsekvenser dersom man kan fastslå det:

- Folk blir ofte overrasket, men dersom de har matet husløse katter kan de bli holdt ansvarlig som dyreeier. Da må de eventuelt ta kostnader ved behandling eller avliving av dyrene.


Dette kan man gjøre for å unngå flere hjemløse katter:

- ID-merke katten med elektronisk chip, slik at eier av bortkomne katter raskt identifiseres

- Kastrere eller sterilisere katten for å unngå uønskede kattunger

- Tenke godt over avgjørelsen før anskaffelse av katt, så man er sikker på at man kan ta asnvar for katten ut dens levetid

- Være klar over at katter som streifer rundt kan slå seg ned i områder hvor de får tilgang på mat, selv om katten kanskje har et hjem

Kilde: mattilsynet.no


- Har fordelt kattene oss imellom

Vingsand forteller at kattene hadde innvollsorm og flått, og sår som indikerer at de har sloss. De 21 kattene ble fordelt mellom Dyrebeskyttelsen i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, og tatt med til veterinær for behandling. Adresseavisen har tidligere skrevet om at Dyrebeskyttelsen har sprengt kapasitet i sommermånedene.

- Vi har ikke flere fosterfamilier til kattene, så vi har fordelt kattene oss i mellom. Jeg har for eksempel to rom med katter hjemme hos meg, og det samme gjelder flere av de andre styremedlemmene, sier Vingsand.

Det er likevel ikke mulig å vente med å aksjonere når de får melding om hjemløse kattunger, forklarer Vingsand.

- Det er viktig at kattungene tas inn så fort som mulig og blir trygge på mennesker, så de ikke blir villkatter.

Vingsand håper folk melder seg til Dyrebeskyttelsen dersom de har mulighet til å adoptere eller være fosterhjem for kattene.

LES OGSÅ: Roger er 20 år og gatas sjef

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

Leder i Dyrebeskyttelsen i Sør-Trøndelag, Torunn Vingsand, håper folk har forståelse for at det ikke er lurt å mate hjemløse katter, selv om man bare vil være grei med dyrene. 
        
            (Foto: Privat)

Leder i Dyrebeskyttelsen i Sør-Trøndelag, Torunn Vingsand, håper folk har forståelse for at det ikke er lurt å mate hjemløse katter, selv om man bare vil være grei med dyrene.  Foto: Privat

På forsiden nå